De ce trebuie să consumăm ierburi sălbatice?


Ştim cu toţii că ierburile sălbatice sunt bune, ştim de ierburi sălbatice de primăvară că sunt detoxifiante, ştim de plantele medicinale culese din flora spontană... Însă oare trebuie neapărat să consumăm plante sălbtice regulat? Da, trebuie. Din cauza stării actuale ecologice şi a procedurilor care se folosesc în agricultură, legumele crescute de oameni, mai ales cele produse în cantităţi industriale, sunt foarte sărace în nutrienţi. Dacă vorbim de agricultura ecologică, într-adevăr, legumele provenite din aceste culturi sunt net superioare celor obişnuite. Însă chiar şi comparând cu plante crescute în condiţii ecologice, fără să se foloseasca organisme modificate genetic si alte chestiuni de acest gen, plantele din flora spontană sunt oricum mai nutritive şi posedă o serie de principii active care nu se găsesc în cele plantate de om. Aceasta pentru că o planta din flora spontană parcurge nişte cicluri absolut naturale şi se adaptează în felul ei la mediu, fără ca acest proces să fie dirijat din afară. În Ayurveda se spune că ierburile sălbatice au o prana foarte puternică, prana fiind practic corpul energetic al tuturor lucrurilor vii de pe Pământ. Plantele sălbatice astfel, în afara de proprietăţile sale curative palpabile, adică anumite principii active, ne transmit şi această energie puternică. Dacă câteva mii de ani în urmă textele vedice spuneau că oamenii au nevoie de aceste proprietăţi ale plantelor sălbatice, imaginaţi-vă cât de mult avem nevoie de ele acum, când ecologia este într-o stare dezastruoasă şi suntem înconjuraţi de toxine, iar hrana noastră e din ce în ce mai săracă în nutrienţi.
Orice anotimp ar fi, găsiţi o modalitate de a consuma vegetale sălbatice sau plante medicinale din flora spontană. În piaţă se găseşte mai tot anul ceva: ştevia, urzici, untişor, loboda, voinicica, leurda, hrean,  (la noi acasă creşte spontan), cimbrişor, afine de pădure, cătină, măceşe şi diverse alte pomuşoare şi ierburi. Mergeţi la ţară sau la munte des? Găsiţi şi acolo o mulţime de ierburi sălbatice comestibile care cresc peste tot:
  • pătlagina (frunze tinere)
  • păpădia (frunze, flori, rădăcina terapeutic)
  • cicoarea (mai ales florile, terapeutic toată planta)
  • urzica vie
  • menta
  • roinita
  • gălbenele (flori)
  • măcriş
  • untişor (l-am văzut des în zona de sud, creşte spontan în grădinile oamenilor)
  • barba caprei (flori)
Şi multe altele, vom vorbi despre fiecare pe parcurs. Despre leurdă, untişor şi urzica am scris deja pe blog şi găsiţi şi reţete cu fiecare.

Cum se consumă ierburile sălbatice:

În cantităţi mici, în formă crudă sau gătite uşor (câteva minute). Puteţi să le consumaţi ca atare, eu de multe ori când mă plimb undeva la munte rup câte o frunză sau floare şi o rugum :)....sau strang si fac un ceai cand ajungem la cabana. De asemenea, pot fi adăugate în mâncare, florile la salate sau ca decor, frunzele amare de asemenea în cantităţi mici la salate, iar din frunzele cu gust bun (untişor, leurda, urzica, măcriş) se pote chiar prepara diverse feluri de mâncare.

Pentru cei care nu prea ies in afara orasului, aceasta perioada a anului este o oportunitate extraodinara de a consuma multe ierburi salbatice. Am vazut ca untisorul deja incepe sa infloreasca (deci nu va mai fi bun pt.consum), leurda si urzicile de asemenea nu vor mai fi mult in piata...Asa ca va invit cu drag sa profitati si sa mergeti in piata zilele astea. Toate aceste ierburi sunt surse delicioase de vitamine care ne lipsesc atat de mult din mancare in aceasta perioada si, in plus, au efect puternic detoxifiant.
Va imbratisez cu drag si va doresc un weekend minunat!

Comentarii

Postări populare