Orez brun & Sos de linte verde

 
Am mai gătit sos de linte cu orez brun, însă de data asta le-m făcut un pic altfel. Am observat că orezul brun se digeră destul de greu, mai ales în perioada asta  posomorâtă când focul digestiv este foarte slab. Însă vegetrienii nu pot fără orez brun căci acesta conţine vitaminele grupei B importante pentru o bună funcţionare a sistemului nervos. Aşa că am încercat diverse metode să-l fac mai uşor digerabil. Una dintre metode care se foloseşte în bucătăria ayurvedică este călirea orezului, o metodă extrem de simplă, dar foarte eficientă. De asemenea, am preparat sosul de linte un pic altfel decât de obicei. Am folosit făina de soia pentru a îngroşa sosul, pentru a crea o consistenţă ceva mai apropiată de sos.  Dar faina de soia nu schimbă deloc gustul sosului, aşa că este opţional.
Lintea verde este un ingredient nou în bucătăria mea, înainte foloseam cel mai mult lintea roşie sau galbenă şi din când în când lintea maro. Lintea verde (se mai numeşte French lentils) are un bob mic de culoarea verde-neagră, îşi păstrează forma la fierbere şi are un gust un pic diferit faţă de celelalte feluri de linte, cumva mai apropiat de mazăre verde (poate doar mi se pare mie aşa :). Îmi place foarte mult această linte, îmi place cum arată, îmi place gustul şi mi se pare mai uşor digerabilă decât lintea maro. Însă în această reţetă o puteţi înlocui cu lintea maro sau cu alt fel de linte.
Această mâncare este foarte consistentă şi constituie o masă completă. Excelentă pentru toate tipurile de constituţie, perfectă pentru cei care ţin post sau vegani.

Ingrediente:

Pentru sos
  • jum. cană linte verde
  • jum. ceapă
  • jum. cană bulion de roşii (folosiţi 2-3 roşii proaspete atunci când sunt în sezon)
  • 1 lingură făina de soia (nemodificată genetic) - opţional
  • Condimente: jum. linguriţă coriandru măcinat, un vf. cuţit ghimbir măcinat, un vf. de cuţit piper măcinat, jum. linguriţă oregano, 1 frunză de dafin, un vf. cuţit schinduf (opţional), 1/3 lingurita sare de salină neiodată, 1/3 linguriţă melasă din trestie de zahăr (opţional). Puteţi folosi şi alte condimente care intră de obicei în condimentul curry (chimen, turmeric, cardamom, fenicul etc) sau condimentul curry cumpărat.
  • 1-2 linguriţe  ghee sau ulei presat la rece
  • jum. legătură verdeaţă de pătrunjel sau coriandru
Pentru orez:

  • jum cană orez integral (se mai numeşte şi orez brun, de preferat ecologic)
  • un vf. de cuţit sare neiodată
  • opţional 1 linguriţă ghee
Prepararea orezului:
  •  Orezul se spală bine, se usucă (puteţi să-l lăsaţi să se scurgă în sită). Orezul brun ecologic nu are nevoie să fie neapărat spălat. Apoi se pune într-o tigaie încălzită şi se căleşte la foc mic-mediu câteva minute. Amestecăm des şi avem grijă să se usuce bine, dar să nu se ardă. Este gata atunci când apare o aromă plăcută şi s-ar putea să înceapă să trosnească. Atunci îl transferăm într-o cratiţă potrivită, adăugăm apa rece, puţină sare şi lăsăm sa dea în clocot la foc mare. Dăm focul la minim, acoperim şi lăsăm să fiarbă în jur de 20 de minute sau până este gata. Când este gată putem să adăugăm puţin ghee la el (mai ales Vata).
Prepararea sosului:
  • Încălzim ulei într-o tigaie. Adăugăm ceapa tăiată fin şi călim până devine translucidă. Adăugăm pulberea de ghimbir şi coriandru, frunza de dafin şi mai călim 1 minut.
  • Adăugăm lintea bine spălată (puteţi s-o înmuiaţi în prealabil pentru a fi mai uşoară pentru digestie), un pic de sare şi apă cât să acopere câteva degete lintea. Fierbem la foc mic- mediu până lintea este gata (în jur de 20 de minute). 
  • Adăugăm bulionul de roşii, oregano, schinduf, piper, melasa şi încă un pic de sare (plus alte condimente dc doriţi) şi mai lăsăm să fiarbă câteva minute până capătă consistenţă de sos. Dacă e prea lichid fierbeţi mai mult, dacă apa lipseşte adăugaţi puţină apă.
  • Adăugăm făina de soia cernută şi amestecăm bine. Mai fierbem câteva minute. Sosul ar trebui săse îngroaşe puţin.

Aşezăm lintea peste orez şi presărăm cu multă verdeaţă tocată. Puteţi stropi deasupra cu nişte suc de lămâie, ulei presat la rece sau ghee.

Comentarii

Postări populare