Q&A: De ce nu raw vegan?

Q: Astăzi m-am gândit  să răspund la întrebarea pe care mi-a pus-o aici pe blog una din cititoarele mele, Lagee. Întrebarea e una personală, dar  mă gândesc că sunt multi cititori care cochetează cu această dietă şi sunt curioşi de ce vegetariană şi nu raw vegană.
Răspunsul va fi de asemenea unul personal şi nu reprezintă părerea mea despre dieta raw vegan.

A: Acum aproape un an, când am început blogul, am dorit să adopt o dietă predominant crudă (1/3 gătit) vegetariană (adică şi lactatele, şi ouă din când în când). Formula mi s-a părut teoretic foarte bună şi într-adevăr m-am simţit super bine cu ea. Atunci nu ştiam nimic depsre constituţiile V, P, K. Însă, după cum ştiţi am constituţia V-P. Vata, adică elementul aerului, creşte iarna şi organismul meu a simţit nevoia de alimente grele. Toate crudităţile sunt alimente uşoare, ,,eterice'' dacă le putem spune aşa. Atunci am început involuntar să mănânc mai multe grăsimi (lactate, nuci) şi mâncare picantă, în special mult usturoi. Astfel organismul îmi cerea ,,înrădăcinare'', adică elementul pământului. Rezultatul a fost că am crescut Pitta în exces, în loc să cresc Kapha, elementul de care am nevoie. Pe perioada iernii am slăbit (dezechilibru de V) şi mi-a reapărut acneea (dez. de Pitta). În plus, starea psiho-emoţională reflecta predominanţa mâncării prea uşoare pentru  mine: frica, gândurile şi grijile au devenit elementul predominant. Când am aflat de tipologiile ayurvedice am trecut la alimentaţia predominant gătită (gătită şi consumată corect), am redus lactatele şi grăsimile vegetale şi am introdus peşte slab şi pui de ţară (doar atunci când am ocazia, nu face parte din meniu). Vom vedea cum merge pe parcurs, meniul meu arată deocamdată ca cel publicat aici. Vitaminele care se distrug prin tratament termic le iau din fructe crude, consumate între mese ca atare sau sub formă de suc (nu smoothie făcut la blender). Câteodată ronţăi şi legumele, mai ales morcov pentru aport de preţioasa pentru femei vitamina A. De asemenea crud consum în zile de detoxifiere, dar nu mai consum crude niciodată alimente precum cereale (în afara de grâu germinat sau fulgi de grâu germinat) şi leguminoase, ciuperci. Cam asta e formula mea în această perioadă. Aş fi vrut să consum numai sălăţele şi sucuri şi să mă simt bine, dar realitatea este alta. Trebuie să mă simt confortabil în pielea mea şi să nu fiu mereu obsedată ,,ce să mai mănânc''. Căci pentru V mâncare crudă este mult prea uşoară şi atunci, trebuie să mănânce des, să caute mereu cum să bage elemente ,,grele'' ca nuci şi seminţe printre mâncare, să aibă grijă mereu de toate astea...E greu şi sincer nici nu este indicat. Recomand dieta predominant crudă pentru perioada de detoxifiere, celor cu boli serioase şi persoanelor de tip P-K şi oricărei alte persoane care se simte minunat cu acest regim :).

Comentarii

  1. in general vara sunt si eu cam obsedata sa mananc cat mai multe cruditati, dar realitatea este ca si corpul meu imi da peste nas fiindca imi este cam mereu foame asa ca incerc sa combin mancare gatita in cantitate mai mica cu salate cantitate mai mare ca sa nu mai am acea senzatie de foame. iar fructele sunt la loc de seama in dieta de vara pacat ca nu mai sunt la fel de gustoase si iarna

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, vara este într-adevăr o ocazie pentru cei din zona noastra geografica de a primi o doza mare de vitamine şi de a stimula fortele protectoare ale organismului. În plus, cruditatile nu doar au o natură usoara, ci si rece. Practic, a mânca vara mai multe crudităţi este şi o nevoie, şi o intuiţie naturală a organismului, fructele hidratează şi răcoresc. Şi popoarele tradiţionale aveau dieta diferita pe timpul iernii şi pe timpul verii.
    Ca sa nu fie foame, mananca fructele cu 20-30 de minute inainte de masă. Dc nu le amesteci cu legume sau fructe acide cu cele dulci, se vor digera repede si cand ti se face foame vine si masa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am bucurat cand am vazut ca intrebarea mea s-a transformat intr-un adevarat 'articol'. Chiar sunt curioasa de ce unii aleg sa fie intr-un fel si altii in alt fel, ce anume ii mana in deciziile lor. Eu sunt extrem de pofticioasa si desi mi-as dori sa fiu raw vegan, nu-mi iese nici macar sa fiu vegana. Simt frustrare daca am restrictie de la anumite produse. Trebuie insa sa descopar ce mi se potriveste cel mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei Laura, îmi pare bine acum cunosc numele tău adevărat :). Într-adevăr, fiecare face decizii ghidandu-se după principiile si prioritatile proprii. Apropo de motivul tău, te susţin în totalitate şi în articolul despre renunţare la carne (http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/06/q-ce-sa-fac-daca-nu-pot-trai-fara-carne.html) am spus ca adoptarea unei diete sanatoase trebuie sa fie ca o calatorie in tinuturi exotice, să descoperi tot felul de alimente noi, modalitati noi de a prepara mancarea, sa te bucuri de aceste schimbari, nu se fii frustrat ca nu ai voie sa mananci ceva care iti place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare