Întrebuinţarea abuzivă a cuvintelor ,,bio'' şi ,,eco''

De fapt nu sunt cuvinte, dar se folosesc ca nişte cuvinte de sine stătătoare şi mai mult decît atît ca etichete pentru produse şi nu numai. Mulţi dintre cei care împărtăşesc cu mine problemele lor de sănătate, atunci cînd le spun că nu au o dietă corectă, imi spun: ,,păi eu mănînc numai de la raftul de bio!'' De aceea vreau sa dezbat un picuţ aceasta tema.
Ce este ,,bio''? Prefixoidul ,,bio'' vine din greacescul ,,bios'' şi înseamnă viaţa. Şi aşa ar trebui să fie, să numim ,,bio'' doar alimentele care au viaţa în ele, respectiv dau viaţa. Ce găsim la raftul cu alimente bio? Margarina bio!!! Margarina prin însuşi procesul ei de fabricaţie este cancerigenă, ea nu are şi nu va da niciodată viaţă. Nu contează deloc că e făcută din uleiuri vegetale din cultura ecologica şi nu, dacă i se adaugă vit. A sau ce se mai spune prin reclame că are, nu va fi mai bună. Vitamina A se găseşte în multitudinea alimentelor de unde trebuie s-o luam sau în suplimente alimentare în cel mai rău caz. Şi exemple sunt multe. Sfatul meu este să nu vă uitaţi la etichetă, brand, denumire raftului etc, ci să citiţi lista ingredientelor . Vă mai ajută cu siguranţa termenul de valabilitate: dacă un lapte de soia expira in 2 zile după ce e deschis şi în lista ingredientelor nu apare decît apa, boabe de soia si alge marine, acest produs cel mai probabil este unul decent. Şi nici împachetat nu trebuie să aibă un termen de valabilitate foarte lung, mai ales produse de genul iaurt, lapte.
În afara produselor de comsum sunt şi produse cosmetice sau alt fel de produse etichetate bio sau eco. Majoritatea dintre ele sunt o mare păcăleală ca şi alimente bio. Conţin exact aceleaşi ingrediente ca şi un produs cosmetic normal, numai că la extracte din plante scrie că provin din agricultura ecologică. Mai mult decît atît aceleaşi companii care produc şi cosmetice obişnuite, produc şi alea bio, fiecare avînd partea lor de marketing. Cum vine asta nu am înţeles niciodată. Ceea ce contează iarăşi sunt ingredientele şi nu etichetarea produselor. Sunt anumite produse sintetice care nu ar trebui să se găseseasca intr-un produs calitativ: SLS sau alti detergenti pe baza de sulfati, parabeni, petrochimicale, coloranţi si aromatizatori sintetici, Urea (Germal II etc), acetona, în general produse toxice, iritante, detegenţi ieftini şi mult prea agresivi. Am văzut produse cosmetice bio care au detergenţi agresivi si iritanţi in compoziţia lor si au la sfîrşit extract din nu ştiu ce plantă bio (ingredientele sunt listate in ordinea descrescatoare dupa procentul lor din cantitatea acelui produs, daca e chiar la sfarsit e intr-o cantitate foarte, foarte mică, neglijabilă chiar). Cosmeticele 100 % naturale sunt într-adevăr de căutat. Dar şi aici sunt mai multe lucruri de discutat. În primul rînd majoritatea folosesc solvenţi chimici care nu sunt trecuţi pe etichetă (pentru că teoretic nu rămîn în produsul finit) şi se pune accent foarte mult, mai nou, pe faptul că nu sunt procesate termic şi nu se spune că sunt procesate chimic de fapt. De parcă nu ştiu ce chestie este să procesezi un ulei termic. În Ayurveda uleiurile sunt procesate cu plante de mii de ani după proceduri speciale. Şi acelea sunt cu adevărat nişte remedii, nu prostioare din astea: ai amestecat 2 uleiuri, i-ai adugat conservant si il etichetezi ca nu stiu ce mare chestie! Un alt lucru este eficenţa cosmeticelor naturale. Degeaba este natural dacă nu-mi face bine, nu mă protejează etc sau chiar îmi face rău pentru că conţine iritanţi naturali cum sunt multe uleiuri esenţiale de exemplu.
Ceea ce vreau să spun este că lucrurile nu sunt în alb şi negru şi că trebuie să fim atenţi şi să nu-i lăsăm pe alţii să decidă ce este bine pentru noi, să nu luam de-a gata toate. Trebuie să ne informăm şi să avem o imagine clară şi obiectivă asupra unui produs. Astfel încît să ştim exact dacă este ceea ce spune că este şi dacă este, dacă îşi merită banii. Căci cea mai mare problemă mi se pare că aceste produse bio sunt la preţuri nefondat de mari doar pentru că sunt etichetate ca bio.

Comentarii

Postări populare