Despre semnificatia simbolica a oualor de Paste


Oul este o realitate primordială care contine în germene multiplicitatea fiintelor. Este un simbol arhitepal al începutului tuturor lucrurilor, al originii, al regenerării, al permanenţei vieţii.

Oul intreg, înca nespart, reprezinta universul încă nemanifestat, universul înainte de aparitie, cand totul era potential. Toate energiile lui Dumnezeu erau stranse atunci sub forma unui ou cosmic. Totul e posibil să se manifeste si să existe, dar nu exista înca: nici spatiu, nici timp, nici materie, nici lumina. Apoi oul de aur care pluteşte în oceanul primordial se sparge şi apare Viaţa, Creaţia, Universul: din partea superioara a coajei apare cerul, din parte inferioară-pămîntul, iar gălbenuşul se transformă în soare.

Nasterea lumii pornind de la un ou, este o idee comuna celtilor, grecilor, egiptenilor, tibetanilor, chinezilor si multor altor civilizatii. De multe ori desenele executate pe ouă încondeiate amintesc de crearea universului, găsim motive cosmogonice şi cosmologice ca : luna, soarele, Calea Lactee, flori, peşti etc.

Actiunea de a ciocni oule de Paste reprezinta, de fapt, repetarea ritualului de creare a universului. În civilizatiile mai vechi, omul era mult mai aproape de natura prin repetarea acestor ritualuri, care faceau parte din viata sa zilnica. Aparitia universului este tot timpul un act de sacrificiu al divinitatii. In momentul ciocnirii oului, omul repeta chiar gestul de sacrificiu al divinitatii, gestul care a creat universul.

Traditia oualor colorate in multe tari ilustreaza mitul creatiei periodice, reinnoriri ciclice a naturii. Asa ca, oul simbolizeaza atat o realitate primordiala, cat si Renasterea.

Surse de informaţii:

J.Chevalier, A. Gheerbrant, Dictionar de simboluri, Ivan Evseev, Dictionar de simboluri si arhetipuri culturale, www.nlpmania.ro

Imagine: Sunrise by the ocean, Vladimir Kush

Comentarii

Postări populare