După jumătate de an- rezultatele dietei mele şi ale unui nou stil de viaţă

Iată că a trecut jumătate de an de cînd am început să scriu în acest blog si cam un an de cînd am început să-mi schimb dieta. Dar o dietă mai clară şi constantă am început cam din perioada în care am început şi să scriu. Mi-am dat seama că de 1 an, de cînd am renunţat la medicamente sintetice şi am început să folosesc numai cele naturale, nu am mai răcit. Mai ales iarna aceasta a fost grea, lungă şi friguroasă, la mine în casă a fost foarte frig şi cam toţi din jurul meu au fost răciţi. Mă bucură gîndul acesta şi îmi dă un impuls să perseverez în ceea ce fac. M-am gîndit că unii ar fi interesaţi ce schimbări am făcut în viaţa mea şi ce rezultate au avut.
  1. De 1 an nu mai folosesc medicamente sintetice şi produse sintetice în alimentaţie (conserve, produse cu aditivi, conservanţi, coloranţi, stabilizatori, omogenizatori etc). Aceasta schimbare m-a scutit de mersul la medic, care de altfel nu-mi oferea nimic în afara cheltuielii banilor. Pînă la urmă tot o sunam pe mama şi mă sfătuia ce plante medicinale să iau. Cum am mai spus nu am mai răcit sau dacă mă prindea răceala o rezolvam în aceeaşi zi fără complicaţii. Pentru mine e un lucru mare, căci eu am amigdalita cronica şi obişnuiam să fac răceli foarte urîte de cîteva ori în decursul iernii. Nu mă salvau decît antibiotice foarte puternice. După care o lună de zile îmi trebuia să revin, aveam stare de slăbiciune, candida de la antibiotice...De asemenea, tot de la medicamente sintetice cred că am căpătat o sensibilitate la anumite produse şi mai ales la substanţe chimice. Am început să fac foarte des alergii la medicamente, chiar şi pastiluţe simple pentru durere în gît. Le-am rezolvat cu plante şi nu am mai făcut căci nu am am luat pastile.
  2. Cam jumătate de an în urmă dieta mea a devenit constantă şi a ajuns la forma la care e acum. Nu e neapărat o variantă finală, sper să fac în continuare schimbări spre bine, dar deocamdată cam aceasta e opţiunea mea. Dieta e vegetariană cu perdominanţa alimentelor crude, în raport 3:1.
  • De dimineaţa mînînc de obicei crud, fructe, muesli, nuci, seminţe. Iarna fac şi terciuri preparate termic din hrişcă, mei, quinoa, ovăz, grîu pe care le amestec cu fructe uscate. La prînz de obicei am un fel de mîncare gătit, mai ales iarna îmi prepar tot felul de ciorbiţe calde. Servesc felul gătit cu un fel de mîncare negătit sau combinat. Seara un singur fel de mîncare, de obicei salate crude sau combinate. Fac foarte des sucuri, smoothie-uri, încerc să consum constant germeni.Beau suficientă apă plată de calitate bună (folosesc şi filtre speciale cu praf de corali şi particule de argint).
  • Pentru feluri de mîncare gătite utilizez foarte mult leguminoasele: toate felurile de linte, fasole, năut, mazăre, dar şi orez, quinoa şi hrişca. Sunt foarte nutritive şi îmi place să creez tot felul de combinaţii din ele, să le fac cu diverse legume şi condimente indiene. Mă înspir mai ales din bucătăria ayurvedică. Ca mod de preparare folosesc de obicei fierberea şi coacerea în cuptor. Dacă călesc legumele, folosesc ghee (unt clarificat), ulei extravirgin de măsline sau unt de cocos. Au grad de ardere foarte înalt. De asemenea călire nu înseamnă prăjire, legumele nu sunt acoperite de ulei şi nu se prăjesc pînă devin maronii, ci se călesc la foc mic într-o cantitate foarte mică de grăsime pînă se înmoaie şi atît. Se pot căli şi în apă sau se poate adăuga apa dacă e nevoie.
  • Doar leguminoasele se procesează un timp îndelungat, restul alimentelor se procesează cît mai puţin, astfel încît chiar dacă nu-şi păstrează toţi nutrienţii măcar să-şi păstreze aroma specifică şi aspect frumos.
  • Ce înseamnă dietă vegetariană în cazul meu? Nu mănînc carne de mamifer deloc. Ouă mănînc ocazional, numai de casă. Peştele ocazional, numai peştele sălbatic. Carne de pasăre mănînc numai acasă de dragul mamei (îşi face griji că voi face cancer dacă nu mănînc carne!), adică cam o dată- de două ori pe an. Ceea ce vreau să spun este că nu sunt vegetariană extremistă. Consider că felul cum mîncăm acum e rezultatul unei lungi evoluţii (nu în sens darwinian!) şi că suntem ceea ce suntem şi trebuie să acceptăm faptul că unii poate că nu sunt pregătiţi pentru trecere la vegetariansm şi trebuie să fim mai loiali, să ţinem cont că şi corpul nostru are anumite obişnuinţe şi poate că nu este timpul să-l privăm dintr-o dată de toate alimentele (în sens chimic, dar şi psihologic) cu care era obişnuit...În principiu, cred că veganismul şi raw foodismul este direcţia pe care trebuie să mergem. Dar fiecare trebuie să înţeleagă la ce nivel este acum şi ce este potrivit pentru el. Nu este nevoie să stresăm corpul şi psihicul nostru, este bine să mîncăm ceva ce dorim dacă avem o mare poftă cu condiţia ca în rest să respectăm dieta pe care am ales-o. Personal nu am poftă de ceva care nu face parte din dieta mea, nu am nici o treabă dacă cineva mănîncă lîngă mine carne sau altceva. Dar na, fiecare e diferit. Excepţia o fac cei care sunt bolnavi grav şi ca să iasă din starea aceea organismul are nevoie de un impuls puternic. Ei trebuie să ţină dieta vegană predominant crudă, măcar pînă trec de perioada critică.
  • Lactatele le folosesc în general crude. Nu folosesc lactate din supermarket, ştiu sigur că nu conţin doar lapte aşa cum scrie pe etichetă. Singura marca pe care am descoperit-o de curînd este La Colline: sunt lactate de capră, au gust identic cu cele de casă. Urmează să aflu mai multe dacă chiar e ceva bun. Cumpăr lactate din piaţă: unt de casă din care se face un ghee excelent, brînză de capră sau de oaie, mai rar caşcaval. Lactatele le consum maxim o dată pe zi.
  • Am exclus din dieta mea conservele (peşte, pateuri, porumb, zacusca, dulceaţa etc), zahărul de orice fel, produse rafinate: făina albă mai ales, margarina, produse de patiserie, pîine din comerţ, băuturi răcoritoare sau sucuri din comerţ.
  • Cam asta e dieta, mai multe puteţi vedea răsfoind ,,cartea mea de bucate''. Este alegerea mea, în funcţie de considiţiile în care trăiesc (financiare, sociale), starea mea de sănătate, obişnuinţe etc. Fiecare trebuie să vadă ce e bine pentru el şi să-şi facă propria dietă.
  • Care e rezultatul acestei diete? Mă simt foarte bine şi plină de energie. Dorm mai puţin, fac mai mult. Nu mai am dureri de stomac, palpitaţii şi senzaţie de sufocare pe care le aveam des în ultimul timp, nu mai am ameţeli de dimineaţa şi atunci cînd sunt flămîndă, senzaţie constantă de slăbiciune, astenie, oboseală. Practic, aş putea spune că nu mai am nici o problemă de sănătate care să mă deranjeze, înainte mereu mă dure acîte ceva :) .
  • Mai am colesterol ridicat din păcate, cred că va dura ceva timp ca să-l scad şi aveam hemoglobina la limita de jos acum cîteva luni. Voi face analiza sîngelui şi biorezonaţă cam peste jumătate de an, să văd mai bine care sunt rezultatele dietei mele. Pînă atunci planific să fac o cură de detoxifiere temeinică pe care o tot amîn. Dar cred că sunt pregătită deja, fizic şi psihic :). Un singur lucru care mă deranjează puţin este că am slăbit cîteva kg. Eu sunt de felul meu slabă şi atunci nu e chiar bine pentru mine să mai slăbesc. Nu ştiu dacă e rezultatul excluderii anumitor alimente sau, mai degrabă, faptului că mănînc mai puţin. Am devenit foarte sensibilă şi simt imediat dacă un aliment conţine aditivi sau dacă e preparat în vreun fel nesănătos. Astfel, dacă atunci cînd nu sunt acasă şi nu găsesc nimic sănătos de mîncare în oarş, prefer să nu mănînc deloc. Sunt zile întregi în care mănînc doar o dată pe zi...Mă simt ok, nu-i problema, dar nu aş vrea să mai slăbesc totuşi. Va trebui să găsesc o soluţie pentru mîncare în afara casei şi să mă reapuc serios de exerciţii ca să mai pun masa musculară pe mine :)

Cam asta e, sper că nu am uitat nimic. Vă ţin la curent cu schimbările prin care trec şi mă puteţi contacta pentru orice întrebare dacă vă pot fi cumva de folos. Să fiţi sănătoşi, să vă bucuraţă de viaţă şi să vă exploataţi la maxim potenţialul şi capacităţile pe care le aveţi şi să le descoperiţi pe cele ascune în fiecare zi!

Cu cele mai buna gînduri,

Tania

Comentarii

  1. nici eu nu mai racesc de cand am schimbat alimentatia , tot asa...nu extrem...sunt inca in schimbari !

    RăspundețiȘtergere
  2. Coco, ma bucur sa aud asta! Pentru mine e normal sa fim intr-o continua schimbare, modelare, reevaluare a modului nostru de viata, de a fi, a (pseudo)valorilor... Nu e normal atunci cînd încremenim undeva într-un punct, atunci începem să îmbătrînim spiritual...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Tania! Foarte frumos ai scris! Esti ca o gura de aer proaspat! Felicitari pentru blog, pentru initiativa! Te voi urmari cu drag!
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit Corina şi multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase! Si eu intru mereu pe la tine sa vad ce mai e nou, da cred ca ma stii deja :)

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce vegetariana si nu raw vegan? Tot e o moda acum.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)Eu nu prea sunt cu moda. Drumul meu a inceput de cand am fost mica, mama mi-a insuflat pasiune pentru fitoterapie si dragoste fata o alimentatie sanatoasa. In adolseneta am inceput sa citesc diverse carti de nutritie si spiritualitate si asa am ajuns aici. Am avut o perioada in care nu am mai avut grija de latura asta a vietii mele si intr-adevar pentru ca am gasit retete raw vegane atat de impresionante mi-a revenit pasiunea din trecut. Dar o dieta raw vegana nu e un lucru asa de simplu asa cum il prezinta unii. Cand cineva trebuie sa se vindece de o boala grea, sa slabeasca rapid...functioneaza extraordinar, dar pe termen lung sunt multe lucruri care trebuie luate in calcul. Mai ales ca anul acesta am ajuns si la stiintele vedice despre corpul uman cu care rezonez destul de mult in momentul asta. Desi mi-ar placea ca totul sa fie asa simplu, sa mananc numai fructe si sălăţele, persoanele cu o constitutie Vata risca sa distruga echilibrul doshelor cu o alimentatie prea usoara pe termen lung. Cand am inceput blogul eram pentru ,,raw'', dar nu vegan, ci ovo-lacto. Imi placea foarte mult varianta asta pentru mine. Ayurveda insa imi recomanda anume mancare gatita, mai ales pe timpul iernii. Asa ca, a trebuit sa adaptez dieta mea la cerintele corpului meu. Raw vegan as recomanda pentru unii reprezentanti ai cosnt.Pitta si Kapha si ca o dieta de detoxifiere. Astea sunt doar gandurile mele, ale unui neprofisionist :). Fiecare trebuie sa-si cunoasca propriul organism si sa decida pentru el, indiferent de moda sau de noutati din lumea stiintei medicale care se schimba si neaga una pe cealalta in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebam deoarece vad fetele carora le merge foarte bine asa, am mai vazut fete care au renuntat pe parcurs si eram curioasa care este motivul pentru care esti vegetarianta si nu raw vegana. Banuiesc ca pana la urma trebuie sa iti asculti corpul, dar ma gandesc ca iti mai si educi gusturile in timp, astfel o persoana mare consumatoare de carne, care ar putea spune ca nu poate trai fara, ar putea ajunge intr-un timp X sa nu mai simta nevoia sa o consume. Incerc acum, ca tot intru in concediu, sa-mi fac un program mai strict privind alimentatia, cu mese la ore fixe si cu carne la o singura masa. Dimineata incerc sa merg pe un meniu semi-raw (exceptie facand cafeaua, dar incerc sa ma dezvat si de ea), cu chia, goji, merisoare si seminte de in, iar seara o sa merg pe ceva usor, o salata, ciorbita de legume. Cred ca asa este cel mai bine, o trecere usoara. Oricum, am laptopul la mine in concediu, asa ca o sa te tot citesc :P. Ma bucur ca am dat de blogul tau. Nu esti profesionist, dar cred ca treaba pe care o faci iti iese mai bine decat unui specialist plictisit, tocmai pentru ca o faci din pura pasiune.

      Ștergere
    2. Sa iti inveti gusturile si nevoile organismului tau sunt 2 lucruri diferite. Eu mi-am invatat gusturile, pot sa nu mananc carnea, ma simt extraodinar doar cu sucuri si salate...dar constitutia mea ramane aceeasi si nevoile sunt aceleasi. Apar carente. Eu incerc cate putin sa ajustez dieta astfel incat sa fie impacate dorintele mele cu realitatea, dar cine stie cum va merge. Ideea e ca nu trebuie sa fim prea exigenti, ci sa percem alimentatia ca un proces flexibil si s-o modelam in functie de diverse circumstante. Mi se pare foarte interesant ca anume pers. de tip Vata sunt foarte receptive la dieta vegetariana. E un paradox. E super, dar trebuie sa aiba mai multa grija decat ceilalti.
      Pt tine: incearca sa nu mananci carnea de mamifer, prefera gaina de casa si peste oceanic, oua de casa. De dimineata prefera terciuriule din cereale. Cereale integrale si combinatiile intre ele sunt foarte bune pt V-P. Poti sa mananci diferite de catve ori pe zi. Inlocuieste cafea cu ceai negru. Evita condimentele picante, ceapa, usturoiul.

      Ștergere
    3. Ma gandeam la varianta cu gaina si oua de casa, intrebarea este: de unde le luam in Bucuresti? Cum ti-am spus, am avut un puseu de vointa imediat dupa Revelion, chiar din data de 1 ianuarie (si eu ma mir ca mi-a iesit cu atatea bunatati in casa) si aproape 2 saptamani am consumat numai raw. Dimineata 'ingurgitam' pe nemancate, dupa o reteta a Corinei Bacalu, spirulina si chlorella. Apoi mancam salate, faceam speghete de dovlecel, banane, smochine, curmale, ce gaseam si eu la vremea aia. M-am simtit bine, nu mai stiu care a fost motivul pentru care am renuntat. Acum, ca mananc carne, mai ales in ultima perioada cu caldurile astea infernale, ma simt vlaguita de puteri. Ma gandesc ca daca as fi avut o dieta preponderent vegana, ar fi fost altfel treaba. Imi place tare mult carnea, de felul meu sunt foarte pofticioasa. De fapt... ce nu-mi place mie :)) dar imi surade ideea unei perioade in care sa fiu cat se poate de raw. Am de dat muuulte kile jos :P

      Ștergere
    4. Ups, pai ce Vata esti tu cu multe kg in plus? :) Dc te simti vlaguita din cauza mancarii grele ai multe de la Kapha.Cred ca sau esti Kapha sau au Kapha dezechilibrata.
      Peste oceanic gasesti in supermarket, eu am descoperit cel de la Azuris, e de captura si nu are conservanti. Citeste pe eticheta ingredientele.
      Carne de gaina si oua am vorbit cu un nene din piata sa imi aduca din cand in cand. Prietenul meu e un carnivor mare si vreau sa-i mai bag ceva cat de cat mai sanatos, sa nu manance numai pizza ;))Intreaba in piata taranii, cei care cresc animale vor fi fericiti sa-ti aduca. In plus sunt multi cu ferme bio care livreaza in Bucuresti. O fi mai scump, dar merita. Oricum 2 oua pe saptamana e mai mult decat de ajuns si sa zicem de vreo 3 ori sa mananci carne. In restul zilelor peste negral, leguminoasel si din cand in cand lactate iti vor tine de foame.
      Mie personal nu imi plac dietele care te slabesc brusc, mi se pare ca bruschezi organismul prea mult. Si iti creeaza si mai mult pofte. Pe cand dc aduagi din ce in ce mai multe alimente sanatose si scoti cate putin cele care nu iti fac bine, vei slabi in mod natural si fara sa fii frucstrata ca esti la dieta.

      Ștergere
    5. Oricum, tu ai zis bine ca trebuie sa incepi cu planul mental. Daca esti Vata-Kapha dieta stricta va dezechilibra Vata si sentimentele negative, griji, nesiguranta, frica vor favoriza din contra ingrasarea. Iar daca scazi Vata (prin alimentatie, fitoterapie, actiuni, gandire), apoi vei putea scadea si Kapha. Eu in locul tau as lua suplimente care imbunatatesc digestia si asimilarea cat mai curand.

      Ștergere
    6. La dispozitiile mintii si ale psihicului ma regasesc la Vata si Pitta in mare parte, iar la dispozitii ale corpului am o mare parte de la Pitta si cateva elemente de la Kapha :)) Sunt din toate cate putin.

      Ștergere
    7. Vizavi de tarani, eu am langa mine o piata mai ... comerciala, pe stil Dorobanti. Nu vezi tarani la mine in piata sau daca sunt, au cel mult la taraba o rosie si un castravete, desi nu cred, mi-e ca's toate aduse din en-gros-uri. Ar mai ramane varianta de a da o fuga pana in Dr. Taberei, dar nu stiu care mai este situatia acolo, daca mai gasesti tarani veritabili. Ceva recomandari?

      Ștergere
    8. Eu ma duc la Progresului, aici sunt tarani multi. Am mai stat in Militari si in Rahova si acolo intotdeauna veneau dimineata, mai ales in weekend.

      Ștergere
    9. Apropo de dosha si alimentatie, dupa ce vii din concediu trimite-mi mail sau scrie-mi pe fb mai multe detalii si o sa incerc sa-ti dau cateva recomandari. E mai usor dc vb pe chat, trebuie sa te intreb mai multe chestii. Sau pe mess (mystery_sign).
      Sa ai un concediu frumos!

      Ștergere
    10. O sa incerc in Rahova, ca eu stau in Sebastian. Mersi frumos de pont!

      Ștergere
    11. Cu drag!La Sebastian am stat si eu :).veneau foarte multi sambata dimineata cand stateam eu acolo.

      Ștergere
  7. Lagee, ai un blog cu un logo atat de fain! Cand apar postari? ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un proiect de al meu la care m-am gandit la un moment dat, o linie de tricouri, de aici si logo-ul, dar nu am gasit inca curajul de a ma apuca de treaba. Mi-e teama ca nu va merge, nu stiu de unde sa incep, cum sa incep... Dehh, ca o Vata veritabila, imi lipseste impulsul ceva de a duce la capat ce am inceput. Mai sunt si rac, fac un pas in fata, doi in spate ... sau in lateral. E ceva de speriat cu mine! De aia ma si chinui de jumatate de an sa ma 'decid' ce dieta adopt, dar pana la urma sfarsesc prin a ma refugia in mancare nesanatoasa. De aceea mi se par foare utile informatiile privind dosha. Am avut o tentativa la inceput de an de a ma hrani raw si a fost ok. Evident, am abandonat. Acum ma straduiesc sa gasesc un echilibru, dar trebuie sa rezolv problema incepand de pe plan mental si apoi, probabil, voi reusi sa ma apuc si de proiect. Mie imi vin multe idei, de unele ma apuc... dar ma tin cateva zile.

      Ștergere
    2. Stiu EXACT despre ce vorbesti :)). Solutia este una singura: sa nu mai astepti sa se intample ceva, sa vina momentul etc, ci sa sa faci pur si simplu ceva in sensul asta. Bine, rau, nu ai incredere ca va merge, poate ca nu va merge- nu conteaza. O sa inveti sa faci acel lucru si o sa stii ce merge si ce nu. Daca esti Vata nu ai alternativa, trebuie sa faci lucruri, sa nu te mai intrebi.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare