Piele de tip Pitta

Pielea de tip Pitta se încadrează în tipologia piele normală sau mixtă. Deseori este o piele sensibilă sau cu tendinţe acneice. Dacă este în echilibru, pielea Pitta e bine hidratată, elastică, suplă, catifelată. Chiar dacă e predispusă la iritaţie şi acnee, pielea de acest tip de obicei îşi păstrează aspectul tânăr şi luminos mult timp, chiar şi în cazul bolii, oboselii sau stresului.

Caracteristici:

- caldă, bine vascularizată şi hidratată
- are o nuanţă caldă, roşie sau galbenă
- prezintă deseori pistrui şi aluniţe
- când este în dezechilibru poate prezenta iritaţii, alergii, acnee, inflamaţii
- sensibilitate foarte mare la soare şi căldură

Dezechilibre:

Una dintre probleme este sensibilitatea. Pielea  de tip Pitta poate prezenta iritaţii de la soare, căldură, uleiuri esenţiale etc. În sezonul rece pielea de obicei este în echilibru, iar din primăvară trebuie îngrijită mai mult, protejată de soare.  Poate prezenta dezechilibre atunci când sunt probleme cu ficatul şi în general toxine în corp. Mâncarea foarte picantă sau grasă, alcool, tutun şi alte lucruri care afectează ficatul vor afecta foarte mult aspectul tenului de acest tip. De multe ori apar furunculi sau acnee. Pot apărea şi zone hiperpigmentate.În general toate procesele inflamatorii, infecţii şi iritaţii sunt dezechilibre de tip Pitta.

Îngrijire: 

Pielea de acest tip nu reacţionează întotdeauna bine la cremele grase pe bază de ulei. Cremele cu proprietăţi calmante sunt bune. Nu are nevoie de multă hrănire şi hidratare, ci mai degrabă de ingredientele care au capacitatea de a linişti şi a răcori.
Poate fi îngrijită cu ajutorul uleiurilor naturale. Cele mai bune uleiuri sunt: de cocos, ghee, de floarea-soarelui. Trebuie evitate uleiurie prea grase (migdale, avocado, măsline, cacao etc) În ulei de masaj pentru corp se pot adăuga următoarele uleiuri esenţiale: de trandafir, de santal, de lavandă (dacă pielea nu este sensibilă la uleiuri esenţiale). Tenul poate fi masat cu ulei şi apoi spălat cu un cleanser natural, fără să mai fie nevoie de cremă.
Pentru îngrijirea feţei pot fi utilizate: miere, apa de lavandă, apa de trandafiri, lapte, iaurt,  banană, castravete, ceai de salvie, infuzie de petale de trandafir, pepene verde, pudră de neem, argila, curcuma, frunze de coriandru, infuzie de tei. Suc proaspăt (nu conservat) de aloe vera este extrem de preţios pentru Pitta, datorită proprietăţilor sale calmante. Pur şi simplu aplicaţi pulpa de aloe după baie, când pielea este înmuiată şi curată. Lăsaţi să acţioneze în jur de 15 minute. Măştile cu argilă, cu iaurt sunt de asemenea foarte bune.

Recomandările mele: 

1. În general pentru curăţarea corpului poate fi utilizat orice produs natural. Dacă însă pielea este foarte sensibilă şi prezintă iritaţii vă recomand produsele hipoalergene, adică produse care nu conţin nici un fel de iritant, fie acesta natural sau sintetic. Printre iritanţii importanţi: alcool, extracte sau uleiuri de condimente (scorţişoara, piper negru, cuişoare etc), extracte sau uleiuri esenţiale de citrice, parfum/fragrance, uleiuri esenţiale în general, sodium lauryl sulfate, surfactant, TEA-lauryl sulfate, urea etc.
Vă recomand orice săpun de la veda-store.ro: http://veda-store.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=92&category_id=28&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29

2.Pentru curăţarea delicată a feţei vă propun bineînţeles cleanser-ul meu special formulat pentru Pitta (eu însumi având tenul de acest tip): http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=126&category_id=36

3. Pentru masajul zilnic al corpului cel mai bun ulei este cel de cocos. Găsiţi la plafar şi în magazine cu produse naturiste online untul de cocos presat la rece (marcat ca extravirgin, raw, cold pressed, organic etc.), de exemplu cel de aici: http://sideris.ro/review/product/list/id/139/category/59/  Dar puteţi folosi şi cel destinat pentru consum (la fel, virgin), este mai ieftin şi la fel de bun.
  Vă recomand şi uleiul ayurvedic special pentru Pitta: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=94&category_id=30. Uleiul acesta îl am şi eu şi îl folosesc pe timpul verii şi câteodată seara pentru efect relaxant.

 

Comentarii

Postări populare