Salată rusească Vinegret

Vinegret este o salată din legume fierte foarte populară în Rusia şi multe dintre ţările care au fost in URSS. Se face de obicei iarna şi mai ales de sărbătorile de iarnă.
Se face din sfecla, cartofi, morcovi, castraveţi muraţi şi mazăre conservată. Condimentele nu se folosesc de obicei, doar nişte sare şi ulei. De multe ori se adaugă şi ceapa crudă. 
Dacă este consumată proaspătă mi se pare o salată foarte bună. Însă de obicei se face într-o cantitate mai mare ca să ajungă pe mai multe zile (mai ales că în ianuarie la ruşi sărbătorile se ţin în lanţ). Ayurveda spune că de preferat este ca mâncarea să fie proaspăt preparată. Şi în plus, este o mâncare uleioasă şi rece. Deci per total, nu aş spune că este o mâncare extraordinar de sănătoasă. Mai ales Kapha nu ar trebui să consume aşa ceva.
Adevărul e că salata este foarte gustoasă, deşi extrem de simplă. Şi este şi sănătoasă dacă este consumată proaspătă, se foloseşte ulei presat la rece, mazărea congelată şi se consumă poate uşor călduţă sau măcar la temperatura camerei. De asemenea aş recomanda pentru Vata să nu folosească ceapa crudă, iar pentru Kapha să nu adauge sare (castraveţii muraţi oricum sunt săraţi), ci mai degrabă nişte condimente picante.

Ingrediente 2 persoane:
  • 2 sfecle mici sau una medie
  • 1 morcov mare
  • 5 cartofi 
  • o cană mică mazăre congelată
  • 3 castraveţi muraţi, de casă 
  • sare după gust
  • 1-2 Lg ulei de floarea-soarelui presat la rece
Preparare:
  1. Morcovii şi cartofii se spală bine şi se pun la fiert într-o cantitate mică de apă (întregi, în coajă). 
  2. Sfecla se spală bine şi se pune la fiert separat sau  la copt, învelită în folie. Legumele se fierb până furculiţa intră uşor în ele. Atenţie, dacă le fierbeţi prea mult, n-o să le puteţi tăia frumos.
  3. Mazărea se pune la fiert în câteva linguri de apă la foc mic. Puteţi adăuga şi nişte condimente: o frunză de dafin, un vf. de cuţit seminţe de fenicul, un vf. cuţit coriandru, un pic de sare. Fierbeţi în jur de 5 minute.
  4. Legumele se lasă să se răcească un pic, apoi se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Castraveţii se taie foarte fin. Se adaugă mazărea, uleiul şi se amestecă uşor. Gustaţi şi adăugaţi un pic de sare sau mai mulţi castraveţi muraţi dacă e nevoie.
  5. Serviţi imediat sau în aceeaşi zi. Poate fi servită separat sau ca o garnitură. Nu păstraţi la frigider. 
Poftă bună!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare