Raţa cu sos de bame

Bună dragilor, cum a fost weekend-ul vostru? Eu l-am petrecut undeva la ţară, la nişte prieteni dragi. În afara Bucureştiului toamna este în toată splendoarea ei: copacii sunt aurii, florile încă înfloresc, dar au o nuanţă ruginie şi ele, lebedele încă n-au plecat şi plutesc liniştit pe lac, nucul de lângă o casă părăsită e plin de bufniţe şi acum, când sunt puţine frunze se văd foarte bine, se uită la tine aşa curios cu ochii lor maaari....E extraodinar! Păcat că nu am poze sau talent ca să descriu toată această frumuseţe, dar vă invit să părăsiţi cât mai des oraşul pentru o plimbare în natură, indiferent de anotimp.
Dar să revenim la ale noastre.
V-am promis mai demult că voi posta  şi nişte reţete cu carne pentru că ştiu sigur că am mulţi cititori carnivori. Astăzi vreau să vă prezint o reţetă super simplă din pasăre de la ţară. Eu am folosit raţa sălbatică, se poate folosi şi carne de pui desigur. Dar insist, carnea este de la ţară, nu de la fermă, plină de antibiotice şi hormoni. Sigur că în loc de bame puteţi folosi şi alte legume pe care le aveţi la îndemână, de ex. mazăre sau fasole verde. Folosiţi cât mai multe condimente dc vă plac şi nu sunteti Pitta. Acestea vor ajuta digestia cărnii, care este un aliment greu. Reteţa este foarte bună pentru Vata, mai ales în anotimpul rece sau atunci când Vata este în exces. E ok si pentru Kapha din când în când, iar cei cu o constituţie Pitta ar trebui să consume cât mai puţină carne.

Ingrediente 1 porţie:

  • 1 bucată carne de pasăre (de ex. o pulpă)
  • 1 ceapă mică
  • jum.cană roşii tocate sau bulion de casă
  • 1 cană bame, eu am folosit îngheţate
  • 1 lg. sare
  • câteva frunze de dafin, jum. lg. seminţe de fenicul sau coriandru (intregi sau macinate), un vf. de cuţit piper negru (opţional), o lg. amestec curry (opţional), plante aromatice (busuioc, oregano, maghiran)
Preparare:
  1.  Carnea se pune la fiert într-o cantitate sufiecientă de apă. Fierbeţi la foc mic până devine moale, pentru raţa sălbatică e nevoie cam de 2 h. Puteţi adăuga mai spre sfârşit condimente: câteva frunze de dafin, jum. lg. seminţe de fenicul sau coriandru, sare, câteva boabe de piper.
  2. Când carnea este aproape gata, tăiaţi ceapa fin. Luaţi 1 lingură de zeamă de la carne şi căliţi în aceasra zeamă ceapa până aceasta devine translucidă. Dc e nevoie, mai adăugaţi zeamă câte puţin.
  3. Adăugaţi bamele ingheţate (nu le dezegheţaţi în prealabil) sau proaspete şi câteva linguri de zeamă, înăbuşiţi 5-10 minute. 
  4. Adăugaţi roşiile tocate, cărniţa şi zeamă cât să acopere.  Puteţi adăuga şi nişte condimente: plante aromatice, curry, puţin piper măcinat şi sare. Înăbuşiţi împreună cam 5-10 minute. Verificaţi dacă mai e nevoie de condimente. Serviţi cald.
Pont. Dacă v-a rămas nişte zeamă în plus, puteţi s-o folosiţi la orice ciorbiţă de legume. La fel faceţi şi cu lichidul în care au fiert legumele (de ex. cartofii pt. piure). Puneţi intr-un borcan si folositi in aceeasi sau următoarea zi pentru a prepara o supă. În acest lichid sunt toate vitaminile hidrosolubile din alimentul respectiv.

Comentarii

Postări populare