Gătim în funcţie de constituţie
sursa foto: arizonafoothillsmagazine.com |
1. Alimente crude/semicrude
De reţinut este că gătitul (cu foc) adaugă alimentelor elemntul focului şi de aceea ne ajută să le digerăm şi asimilăm mai bine. Cei care au un foc digestiv foarte puternic şi nu au dezechilibre, pot adopta o dietă enzimatică (raw food, living food). În general yoghinii folosesc destul de mult alimentele în starea lor naturală.
2. Fierberea alimentelor
Această metodă adaugă alimentelor şi elementul apei, ceea ce o face potrivită mai ales pentru persoanele de tip Vata şi Pitta. Cei cu o constituţie Vata ar putea fierbe după ce călesc legumele în ulei sau ghee sau adăuga ulei sau ghee la sfârşit. Nu uitataţi că o parte din principii active hidrosolubile trec în apă, de aceea dacă doriţi să folosiţi doar legume, fără apă, vă recomand să le fierbeţi în o cantitate mică de apă, cât să le acopere.
3. Gătitul la aburi
De asemenea elementul apei, dar şi a focului este prezent. Este potrivit pentru toate tipurile de constituţie, dar mai ales pentru Pitta şi Kapha.
4. Prepararea la cuptor
Urmând logica ayurvedică, aceasta metodă adaugă alimentelor elementul aerului şi este foarte bună pentru tipologia Kapha. Persoanele de tip Vata vor beneficia de la mâncarea preparată la cuptor cu ulei, iar Pitta şi Kapha ar trebui să evite utilizarea grăsimilor.
5. Prepararea la grătar
Atunci când preparăm la grătar adăugăm alimentelor elementul aerului şi focului. Excelent pentru Kapha, dar atenţie este vorba de tipul de grătar în care nu există contact direct cu foc sau fum. Click aici pentru a afla de ce.
6. Mâncare prăjită
Prăjitul adăugă elementul focului, dar şi face ca mâncarea să fie uleioasă, ceea ce e bine pentru Vata. Prăjirea propriu zisă, adică caramelizarea, nu este bună pentru nimeni, dar călirea legumelor până acestea devin transulcide sau formează o crustă subţire de culoarea uşor aurie este acceptabilă pentru persoanele de tip Vata, mai ales în sezonul rece.
Comentarii
Trimiteți un comentariu