Gătim în funcţie de constituţie

sursa foto: arizonafoothillsmagazine.com
De curând am aflat că nu există un ,mod ideal' de a găti. Mereu când am citit diverse articole despre nutritie in care se spunea că e bine să gătim numai la aburi, sau doar să înabuşim legumele, sau doar la cuptor... mă gândeam că e chiar aşa. Însă, Ayurveda spune că felul în care preparăm alimentele depinde nu doar de faptul că acea metodă este ,,sănătoasă'', ci şi de tipul nostru de constituţie. Aşadar, consumăm crud, gătim bine, gătim uşor, la aburi sau la cuptor, cu ulei sau fără... în funcţie dosha pe care o dorim să predomine în mâncare. Ceea ce contează este ca mâncarea noastră să fie potrivită pentru agni-ul nostru (focul digestiv), căci dacă mâncarea este super sănătoasă şi plină de vitamine, dar nu o pot asimila cum trebuie, mare lucru nu am făcut.

1. Alimente crude/semicrude
 Acest fel de a cosnuma alimente păstrează maximum de nutrienţi, în mod special majoritatea vitaminelor care sunt sensibile la tratamentul termic şi enzimele. Mâncarea crudă are o natură uşoară şi rece şi nu este asimilată de orice organism. Persoanele de tip Vata ar trebui să evite alimente crude care sunt prea ,,aspre''  şi reci pentru ei mai ales dacă Vata este în exces: greutate prea mică, constipaţie, balonare, senzaţie de frig, piele uscată, o stare agitată. Persoanale de tip Kapha ar putea consuma alimente crude doar ca o parte din dietă şi de asemenea, dacă aceastea nu generează probleme. De evitat mai ales iarna. Persoanele cu o constituţie Pitta ar putea consuma mai des alimente crude sau gătite uşor, în mod special sunt recomandate sucurile, fructele coapte, salatele din frunze amare.
De reţinut este că gătitul (cu foc) adaugă alimentelor elemntul focului şi de aceea ne ajută să le digerăm şi asimilăm mai bine. Cei care au un foc digestiv foarte puternic şi nu au dezechilibre, pot adopta o dietă enzimatică (raw food, living food). În general yoghinii folosesc destul de mult alimentele în starea lor naturală.

2.  Fierberea alimentelor

Această metodă adaugă alimentelor şi elementul apei, ceea ce o face potrivită mai ales pentru persoanele de tip Vata şi Pitta. Cei cu o constituţie Vata ar putea fierbe după ce călesc legumele în ulei sau ghee sau adăuga ulei sau ghee la sfârşit.  Nu uitataţi că o parte din principii active hidrosolubile trec în apă, de aceea dacă doriţi să folosiţi doar legume, fără apă, vă recomand să le fierbeţi în o cantitate mică de apă, cât să le acopere.

3. Gătitul la aburi


 De asemenea elementul apei, dar şi a focului este prezent. Este potrivit pentru toate tipurile de constituţie, dar mai ales pentru Pitta şi Kapha.

4. Prepararea la cuptor 


Urmând logica ayurvedică, aceasta metodă adaugă alimentelor elementul aerului şi este foarte bună pentru tipologia Kapha. Persoanele de tip Vata vor beneficia de la mâncarea preparată la cuptor cu ulei, iar Pitta şi Kapha ar trebui să evite utilizarea grăsimilor.

5. Prepararea la grătar

Atunci când preparăm la grătar adăugăm alimentelor elementul aerului şi focului. Excelent pentru Kapha, dar atenţie este vorba de tipul de grătar în care nu există contact direct cu foc sau fum. Click aici pentru a afla de ce. 

6. Mâncare prăjită

Prăjitul adăugă elementul focului, dar şi face ca mâncarea să fie uleioasă, ceea ce e bine pentru Vata. Prăjirea propriu zisă, adică caramelizarea, nu este bună pentru nimeni, dar călirea legumelor până acestea devin transulcide sau formează o crustă subţire de culoarea uşor aurie este acceptabilă pentru persoanele de tip Vata, mai ales în sezonul rece.

Comentarii

Postări populare