Omleta în stilul bucătăriei ayurvedice

În bucătăria ayurvedică nu se folosesc ouă pentru că acestea conţin embrionul unei fiinţe vii. În dieta mea  nutritivă (scade Vata) eu  însă folosesc şi ouă, căci fără carne am slăbit şi aşa destul de mult. Consum doar ouă de casă, în mediu 1-2  pe săptămână. Cu toate că în bucătărie ayurvedică nu există omletă, am încercat să fac omleta ghidându-mă după principiile ayurvedice în pregătirea mâncării. A ieşit deliciosă şi desigur mai sănătoasă decât omleta clasică, cu şuncă, caşcaval etc. Folosiţi orice legume vă plac, mai ales verdeaţa. Nu adăugaţi lactatele (lapte, caşcaval, brânză).

Ingrediente:
  • 2 ouă
  • jum. ceapă
  • jum.ardei gras
  • câteva bucheţele de conopidă
  • vf. de cuţit sare
  • câte un vf. de cuţit ghimbir măcinat, coriandru, seminţe de fenicul, seminţe muştar, piper sau alte condimente după gust (foi de dafin, amestec curry, curcuma, chili etc)
  • plante aromatice uscate sau proaspete (oregano) sau verdeaţă (pătrunjel, ceapa verde, mărar)
  • 1 linguriţă ulei sau ghee (Puteţi nu folosi ulei dc. aveţi o tigaie din meterial antiaderent)
  1. Încălzim uleiul sau topim ghee. Adaugăm condimentele întregi şi călim câteva secunde, apoi adăugăm condimentele măcinate şi mai călim câteva secunde amestecând. 
  2. Adăugăm ceapa, călim câteva minute până aceasta se înmoaie.
  3. Adăugăm legumele tăiate mediu (ardei, conopidă) şi le călim până devin moi (10 min.) la foc mic. Puteţi adăuga puţină apă sau puneţi capac dacă există risc legumele să se ardă.
  4. Batem oăule, adăugăm la ele puţină sare şi piper (opţional), turnăm peste legume, presărăm cu nişte plante aromatice sau verdeaţă proaspătă, punem capac. Imediat ce omleta s-a întărit inchidem focul. 
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare