Salată caldă din legume la cuptor şi panir

Reţeta este excelentă pentru tipologia Vata, dar e ok si pentru celelalte constituţii în cantităţi moderate, mai ales dacă Kapha folosesc mai multe condimente (şi eventual pregătesc toate legume fără ulei), iar Pitta va folosi doar condimente blânde (plante aromatice, un pic de ghimbir, coriandru, fenicul).
Ingrediente1 porţie:
- 2 sfecle micuţe sau 1 medie
- o cană dovleac tăiat cubuleţe
- 1 morcov mediu (de preferat să fie din grădină, din ăla portocaliu şi nu deschis la culoare şi lemnos cum sunt la supermarket)
- în jur de 30 g de panir, puteţi înlocui cu urdă sau altă brânză puţin grasă.
- condimente: rozmarin întreg, un vf. cuţit amestec dulce curry (opţional), un vf. cuţit ghimbir, un vf. cuţit piper (opţional), un vf. de cuţit sare
- 1 linguriţă ghee, puteţi înlocui cu un ulei vegetal potrivit
- opţional verdeaţa (pătrunjel, frunze de coriandru)
- Sfeclele se spală bine-bine, se învelesc în folie şi se pun la copt în cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu.
- Dovleacul tăiat cubuleţe şi morcovul felii se amestecă cu ghee şi condimente şi se pun de asemenea în cuptor într-o oală termorezistentă (eu folosesc o farfurie de lut).
- Legumele ar trebui să se facă în acelaşi timp, cam în 20 de minute. Dacă aveţi o sfeclă mai mare, aceasta va fi gata cam în 30-60 de minute. Nu depăşiti 1 h, pentru că nutrienţii vor fi distruşi, mai bine tăiaţi sfelca în 2 sau în 4. Lăsaţi sfecla să răcească un pic, decojit-o şi tăiaţi cubuleţe.
- Amestecaţi uşor sfecla cu dovleacul şi morcovul, presăraţi cu brânza fărâmiţată şi eventual cu verdeaţă sau mai multe condimente. În mod special aş recomanda pentru Kapha un pic de piper negru proaspăt râşnit. Serviţi imediat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu