Terci de amarant la micul dejun

Am recomandat amarantul de mai multe ori pe blog, dar încă nu am reuşit să scriu mai în amănunt despre aceaste  seminţe minunate. Sunt multe de povestit, motivul pentru care încă nu m-am grăbit să fac un articol exhaustiv despre amarant este că se găseşte destul de rar la noi şi e şi scump. Voi scrie neapărat, că are şi o istorie interesantă, şi în plus cei care au o dietă cu multe terciuri de cereale trebuie să mai diversifice, nu putem mânca numai ovăz la micul dejun :). Acum vă spun doar câteva chestiuni importante:
- este o sursă excelentă de proteine uşor asimilabile. Spre deosebire de cereale, amarantul este bogat în aminoacidul esenţial lizina
- este bogat în calciu, fosfor şi alte minerale
Amarantul se consumă ca cereale. O idee foarte bună este să-l consumăm la micul dejun sub formă de terci. Terci de amarant este dulce, cu o consistenţa granulată foarte specifică, consistent şi nutritiv. Excelent pentru toate tipurile de constituţie. Vata şi Pitta îl pot prepara cu lapte ca în reţeta de aici:
http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/08/terci-de-hrisca-cu-lapte-si-condimente.html
Folosiţi ce condimente dulci vă plac, merge bine cu  anason, cardamom, scortisoara. Pitta  ar trebui să folosească o cantitate moderată de condimente care încălzesc, în schimb fenicul este excelent şi pentru acest tip de constituţie.

De asemenea, îmi place foarte mult să-l prepar simplu, cu apă şi să-l consum cu nişte fructe la cuptor. Se prepară în felul următor: luaţi o cană de amarant şi 2 căni de apă de izvor. Puneţi la fiert la foc mic pentru vreo 15-20 de minute. Puteţi amesteca din când în când. Când apa este absorbită ar trebui să fie gata. Între timp se fac şi fructele. Aşezaţi-le pe terciul de amarant şi stropiţi cu zeama de la fructe. Mmmm... delicios! Reţeta de fructe la cuptor o găsiţi aici: http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/10/fructe-la-cuptor-cu-ghee-si-mirodenii.html. Aceasta variantă merge excelent mai ales pentru Vata. 

 Cei cu o constituţie Kapha l-ar putea prepara cu fructe sau chiar cu legume, ca un pilaf. Puteţi folosi fructe uscate sau proaspete, miere. De preferat să nu folosiţi zahăr şi grăsimi. 




Comentarii

Postări populare