Supă cremă de sfeclă


 

Căutam mai multe reţete cu sfeclă şi am tot dat de supa cremă de sfeclă pe site-urile străine. Sincer, mi s-a părut genul acela de reţetă pe care o găseşti pe unele blog-uri străine şi iţi dai seama că oamenii ăia nu ştiu ce-i mâncare bună :)). Dar zilele care au urmat ideea unei supe de sfeclă mi-a tot dat târcoale. Deşi aveam sentimentul acela că nu va fi deloc pe gustul meu, am zis să încerc pentru că îmi place să experimentez mereu mâncăruri şi gusturi noi. Rezultatul a fost ok. Nu pot să spun că aş mânca aceasta supă zilnic (cum aş mânca cea din rădăcinoase, de dovleac sau de linte), dar e interesantă. De fapt, nici nu e recomandat să consumăm sfecla zilnic. Are o culoare frumoasă, un gust dulce foarte specific de sfeclă, e cremoasă şi desigur reconfortantă. Pentru că am ales să gătesc sfecla separat, în cuptor, toate mineralele, unele vitamine şi pigmentul betalaina sunt păstrate (vezi articol despre sfeclă). Se serveşte în porţii mici, astfel încât gustul acela foarte specific al sfeclei să pară interesant şi să nu reuşească să devină neplăcut. Mi-a plăcut simplă, cu mult pătrunjel, cu smântână de casă sau cu mult suc de lămâie (cred că merge bine şi nişte oţet balsamic). Dacă sunteţi şi voi iubitori de experimente în bucătărie, vă invit să încercaţi această supă.
Este bună pentru toate tipurile de constituţie, mai ales în sezonul Vata. La fel ca şi Supă cremă de rădăcinoase, are efectul de ,,înrădăcinare'' (adică conferă sentimentul de confort şi siguranţă).

Ingrediente 2 porţii:

2 sfecle medii
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel  sau păstârnac (opţional)
1 ceapă

1 Lg ghee (inlocuiţi cu ulei potrivit sau căliţi în apă)

Condimente: 1-2 lg sare, 1 cm ghimbir proaspăt răzuit sau jum. lg. ghimbir uscat, vf. de cuţit coriandru măcinat, 1-2 lg curry. Dacă nu aveţi curry puteţi folosi: frunze de dafin, piper, chili, fenicul, curcuma etc.

Preparare (40 min.)
  1. Sfeclele se spală bine, se învelesc în folie şi se introduc în cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu. Coacem până cuţitul intră uşor în sfeclă, în jur de 40 de minute. Dacă aveţi sfecla mare o puteţi tăia în 2 sau 4, sau o puteţi pune la copt cu 1 oră înainte să începeţi să faceţi supa. (De asemenea dacă nu aveţi cuptor puteţi fierbe sfecla cu celelalte legume. Adăugaţi sfecla după ce acestea au fiert 10 minute şi mai fierbeţi în jur de 15 minute).
  2. Curăţăm legumele, le tăiemm fin. Într-o tigaie cu fund gros încălzim ghee, adăugam ceapa, ghimbirul şi condimentele (în afara de sare). Călim câteva minute.
  3. Adăugăm morcovii şi alte rădăcini. Călim amestecând des 5 minute. 
  4. Adăugăm sare şi 2 căni de apă. Lăsăm să fiarbă la foc mic. 
  5. Între timp ar trebui să fie deja gata sfecla. Despachetaţi, tăiaţi în 4 şi decojiţi sfeclele. Tăiaţi cubuleţe şi adăugaţi la celelalte legume care fierb. Verificaţi dacă mai e nevoie de condimente. Apa trebuie să acopere legumele câteva degete, mai adăugaţi puţină apă dacă e nevoie.
  6.  Fierbem câteva minute împreună, închidem focul şi pasăm supa cu un blender sau orice altă ustensilă. Adăugăm multă verdeaţă proaspătă şi smântână/zer/borş/suc de lamaie/otet balsamic. 
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare