Tocăniţă de orez şi linte (Kitchari)




Kitchari este o mâncare tradiţională indiană. Este preparată din orez, mung dal (fasole mung decorticată şi despicată), ghee şi condimente. De asemenea pot fi adăugate diverse legume. Este considerată o masă completă şi foarte nutritivă pentru că lintea şi orezul împreună oferă o cantitate mare de proteine, aminoacizi esenţiali, vitaminele grupei B, o gamă largă de minerale şi fibre. Şi într-adevăr aceasta tocăniţă este extrem de saţioasă. Kitchari e folosit atât în dietele nutritive (care scad Vata), cât şi în dietele detoxifiante sau pentru slăbire (care scad Kapha) şi este potrivit pentru toate tipurile de constituţie. Este un fel de mâncare dietetic, ridicat la rang de remediu în Ayurveda.
De obicei se foloseşte orezul basmati sau orez alb cu bob lung, dar dacă aveţi o digestie bună nu ezitaţi să folosiţi orezul brun, neşlefuit, pentru aportul de vitaminele grupei B şi un plus de fibre. Mung dal sunt boabe de  fasole Mung decorticate şi despicate pentru a fi mai uşor digerate. Însă şi boabele întregi sau lintea pot fi folosite, mai ales linte galbenă sau roşie. În principiu se poate folosi orice tip de orez şi orice tip de linte, dar alegeţi pe cele decorticate dacă aveţi nevoie de o masă uşoară (de exemplu atunci când vă simţiţi rău) sau dacă aveţi o digestie grea.
Legumele şi condimentele trebuie alese conform tipului individual de constituţie (le găsiţi la dietă pentru fiecare tipologie). Condimentele alegeţi la fel, în funcţie de constituţie. Dacă doriţi ca mâncarea să fie neutră şi sattvică folosiţi condimentele relativ neutre cum sunt: coriandru, fenicul, anason, curcuma, frunze de dafin.
De asemenea, există mai multe modalităţi de a prepara kitchari: puteţi face ca în reţeta de mai jos,  puteţi fierbe orezul şi lintea separat şi apoi să le uniţi cu condimentele şi legume călite în ghee, puteţi adăuga legumele spre sfârşit dacă acestea se gătesc repede şi aşa mai departe.

Reţeta Kitchari din orez brun, linte verde şi legume de sezon  (în poză e cu linte roşie, fără morcovi)

Ingrediente 3 porţii:
  • O cană mare orez brun 
  • O cană mare linte roşie (puteţi folosi orice tip de linte)
  • O ceapă 
  • 1 Morcov
  • Jumătate de conopidă mică
  • O cană mică de mazăre verde (congelată dacă nu se găseşte proaspătă)
  • O lingură ghee (inlocuiţi cu ulei potrivit dc. nu aveţi)
  • Condimente: 1 Lg sare neiodată, câteva frunze de dafin, jum. lg. seminţe de fenicul, jum. lg. ghimbir uscat, 1 Lg turmeric, jum. lg. piper proaspăt măcinat, vf de cuţit cardamom măcinat. Pot fi folosite cam orice condimente aveţi la îndemână: amestec curry, frunze de curry, coriandru boabe sau măcinat, seminţe de muştar, chimen, puţină scorţişoară etc.
Preparare:
  1. Orezul şi lintea se lasă la înmuiat peste noapte sau măcar câteva ore. Le spălăm bine şi lăsăm la scurs. Dacă nu au fost înmuiate, va fi nevoie de mai mult timp să fie preparate (30-40 min.) şi prin urmare adăugaţi legumele mai târziu. Înmuierea cerealelor şi leguminoaselor este esneţială pt. o digestie bună a lor.
  2. Încălzim ghee, adăugăm condimentele întregi (dafin, fenicul) şi călim până seminţele încep să pocnească. Adăugăm ceapa tăiată fin şi condimentele măcinate (ghimbir, cardamom, turmeric) şi călim până ceapa devine transparentă. 
  3. Adăugăm morcovul tăiat feliuţe subţiri şi mai călim câteva minute amestecând des.
  4. Adăugăm orezul şi lintea scurse de apă şi mai călim câteva minute amestecând bine. 
  5. Adăugăm mazărea, bucheţelele mici de conopidă, sarea şi apă cât să acopere 2 degete legumele. Acoperim. Când începe să fiarbă facem focul mic şi lăsăm să fiarbă în jur de 20 de minute.Verificăm dacă orezul şi lintea sunt moi şi dacă mai e nevoie de condimente. Este ok daca nu toată apa este absorbită, kitcharee ar trebuie să aibă un aspect de terci şi o textură cleioasă, ca la risoto.
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare