Dovlecel-proprietăţi şi sfaturi de consum

Anul care a trecut am avut două mari ,,descoperiri'': că pot să nu mănînc carne uşor şi că multe legume sunt foarte bune crude. Printre aceste legume se află şi dovlecelul, care nu-mi plăcea deloc înainte. Nu m-aş fi gîndit niciodată că e aşa de bun la gust în stare naturală, crudă, aşa de dulce şi delicat, mai ales dovlecelul verde micuţ şi zuchini. Este un aliment uşor digerabil, bogat în potasiu, magneziu şi fibre. Iată care sunt proprietăţile dovlecelului:
  1. acţionează benefic asupra organismului datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţine: cantitate mare de potasiu, magneziu vitamina A, B3, B9, C, E;
  2. hipotensiv, actioneaza benefic asupra sistemului cardio-vascular;
  3. actionînd ca un pansament gastric e recomandat în cazul ulcerelor, gastritelor;
  4. se digera usor şi ajută în cazul constipatiei şi diareei;
  5. blocheaza radicalii liberi;
  6. perfect pentru diabetici, supraponderaţi, bolnavi la dietă strictă;
  7. în stare crudă contine multe fibre necesare digestiei şi curăţării organismului şi enzime necesare pentru menţinerea echilibrului energetic;
  8. datorită antioxidanţilor carotenoizi, contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor;
  9. are efect antiinflamator
Iată care sunt utilizările dovlecelului crud sau semicrud:
  1. Salate: dovelecelul tînăr tăiat felii subţiri se potriveşte la aproape orice salată.

Salată din zuchini, ciuperci champinion, roşii, verdeaţă, dressing din ulei şi condimente, se poate adăuga şi oţet balsamic, caşcaval de casă ras. Va fi bun şi cu bucăţi mari de salată.


Salată de dovlecel
  • dovlecel curăţat tăiat feliuţe subţiri sau chiar ca paste
  • roşii tăiate felii
  • pătrunjel, oregano, busuioc
  • ulei de măsline presat la rece
  • un pic de sare grunjoasă
Salata de dovlecel cu avocado si verdeata

2. Felii de dovlecel cu sos de avocado si usturoi, cu orice cremă, pastă, pate etc.



3. Paste din dovlecel. Dovlecelul se taie felii subţiri cu ustensie de curăţat cartofii. Se servesc cu orice sos pentru paste.

4. Paste cu dovlecel. Orice fel de paste (merg foarte bine spirale din faina integrală) cu sos din dovlecel: ulei, fasii de dovlecel, usturoi, ardei iute. Îmi place foarte mult sos de roşii cu dovlecel: în puţin ulei de măsline se călesc felii dovlecel cîteva minute, apoi felii de roşii (în 4 dacă dunt mici) cîteva minute, apoi adăugăm condimente: sare, piper, busuioc, oregano etc. Legumele rămîn semicrude...foarte, foarte bun!

5. Dovlecel la grătar. Dacă vă plac legumele la grătar, încercaţi să puneţi şi dovlecel. La fel, rămîne semicrud, foarte bun alături de cartofi copţi, roşii, ardei gras, ceapa, ciuperci etc la grătar.

Iar reţete cu dovlecel gătit sunt şi mai multe: supe, tocăniţe de legume (ragu), zacusca, dovlecei pane, dovlecei umpluţi etc.

Sursa de informaţii şi poza cu dovlecel: agrofm.ro

Comentarii

Postări populare