Urzica. Proprietăţi şi utilizare

UPDATE. Acest articol este mai vechi si urmeaza sa fie modificat prin prisma cunostintelor noi teoretice si practice in 4 ani de practica fitoterapeutica.

Urzica are proprietăţi puternice depurative şi hematopoietice. Este poate cea mai bună plantă medicinală autohtona pentru afecţiunile sistemului sanguin. Acest lucru este posibil datorită conţinutului foarte mare de clorofilă şi fier în frunzele urzicii, precum şi altor principii active cu efect purificator. Este şi o plantă foarte nutritivă, căci conţine multe vitamine şi minerale. Apare imediat după ce se topeşte zăpada, exact atunci când ducem lipsa cel mai mult de vitamine. Conţine foarte mult calciu şi vitamina A.

principii active:
  • lecitina
  • histamina
  • amine
  • aminoacizi
  • flavonoizi
  • carotenoizi
  • clorofilă
  • glicozide, taninuri, mucilagii, saponine, sitosteroli
  • vitamine: cantitate mare de vitamina C, A, E, K
  • minerale: fier, calciu, siliciu, mangan, magnesiu, fosfor etc.
Proprietăţi terapeutice:
  1. Curăţă sîngele, stimulează sinteza globulelor roşii, opreşte sîngerările şi ajută la refacerea organismului după sîngerare, scade nivelul colesterolului. Indicată in cazul anemiei, leucemiei;
  2. Scade nivelul glicemiei, se utilizează în afecţiunile pancreasului, diabet;
  3. are proprietatea de a extrage apa din ţesuturi, se utilizează în caz de alergii de orice natură, litiaza renală etc;
  4. Are proprietăţi digestive, antidiareice, aperetive, antihelmintice. Se utilizează în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, colite, eterite, balonări, litiaza biliară şi multe alte afecţiuni ale aparatului digestiv;
  5. Previne formarea tumorilor maligne şi benigne. Este recomandată pentru cei care au deja tumori, tot felul de formaţiuni, cancer;
  6. Are proprietăţi antiseptice, astringente, antimicrobiene şi chiar insecticide (se utilizează frecvent în agricultură biodinamică);
  7. Este un bun expectorant, antitusiv, emolient, se utilizează în caz de astm, bronşită, tuse;
  8. Proprietăţi tonice, mineralizante, vitaminizante, energizante. Poate fi utilizată în caz de surmenaj, astenie de primăvară;
  9. Are proprietăţi cicatrizante, epitelizante, regeneratoare, fiind utile atît pentru uz intern, cît şi extern (răni, eczeme etc)
  10. Stimulează creşterea părului, are efect antimătreaţă;
  11. Are proprietăţi terapeutice în cazul mai multor boli ale aparatului genital feminin: ciclu neregulat, dureri menstruale, hemoragie, vaginită etc;
Unde se găseşte şi cum se recoltează:
Urzica cu cele mai multe proprietăţi terapeutice este urzica vie şi arată aşa ca în poză. Şi urzicele alea micuţe sunt bune, dar din cîte ştiu eu nu au aceleaşi proprietăţi terapeutice. Creşte de obicei la umbră, în paduri, în gradină lîngă copaci, lîngă garduri, lemne etc. Practic o găsiţi peste tot la noi, atît la munte , cît şi in zonă de cîmpie. Dar atenţie, nu o recoltaţi în locuri poluate, în oraş, lângă gunoaie etc. Urzica absoarbe totul din pământ şi din aer şi de aceea trebuie recoltată numai în locuri ecologice. Se recoltează atunci cînd infloreşte sau primăvara şi toamna, căci atunci are cel mai înalt conţinut de fier, vara mai puţin. Tăiem parţile superioare ale plantei cu tot infloriscenţe, le uscăm la umbră sau facem un curs de urzică exact în această perioada. Dar dacă aveţi urzica acasă sau aţi găsit-o în pădure, nu ezitaţi să o folosiţi, orice anotimp ar fi. Şi urzica uscată care se găseşte la plafar e bună pentru ceai.
După cum ştiţi urzica urzică, aşa că recoltaţi-o în mănuşi. Aceasta este o reacţie alergică.
Cum se utilizează:
Pentru afecţiuni specifice întrebaţi un medic fitoterapeut. Eu fac cursuri de urzică pentru anemie, curăţarea şi regenerearea sîngelui. Pur şi simplu tai partea superioară a unei plante, o rup în bucăţele mai mici, torn o cană de apa fierbinte peste, acopăr şi las pentru 15 minute. Beau deodată sau în cîteva reprize în timpul zilei.
Este foarte bună şi în mîncare. Dacă dorţi să consumaţi urzica ca tratament, nu vă recomand s-o gătiţi, se pierd toate vitaminele. Sucul sau ceaiul sunt de preferat. În scopuri terapeutice cel mai bine este să consumaţi sucul de urzică, dar întrebaţi un specialist de doza necesară.
Pentru a consuma urzica crudă se procedează aşa: frunzele de urzică se opăresc cu apă fierbinte (pierde aspectul şi probabil anumite vitamine) sau frunzele se pun pentru 1 oră în apa rece. Dacă sunteţi alergic în general şi nu doriţi să riscaţi, opăriţi-le. Apoi frunzele se taie şi se adauga la orice salată.

Nota. Vitamina K din urzica face ca aceasta să aibă proprietăţi puternice de coagulare a sângelui. De aceea, urzica nu se consumă pe o perioadă lungă, ci în cure. Doar cei care au probleme cu coagularea sângelui o pot folosi mai des, altfel sângele devine prea vâscos ceea ce dulce la formarea trombilor. Celor care iau medicamente anticoagulante urzica este contraindicată.

Comentarii

Postări populare