Timpul şi sănătatea noastră
În Ayurveda timpul este unul dintre aspectele divinităţii. Este foarte important pentru că e ,,motorul'' care mişcă absolut totul în Univers. Doar puterea timpului face ca planetele să se mişte pe orbitele lor. Nimeni nu poate să se retragă acţiunii timpului. De aceea oamenii trebuie să resprecte timpul. Respectul timpului înseamnă să faci totul la timpul potrivit, să nu amîni nimic. Sub acţiunea timpului există ritmuri şi ceasuri biologice. În cazul nostru, Soarele reprezintă forţa care face să meargă ceasurile biologice tuturor fiinţelor din sistemul nostru solar. Soarele nu înseamnă doar lumina, mai mult decît atît este o energie subtilă. Poziţia Soarelui faţă de Pămînt determină tipul de influenţă care va fi execitată asupra noastră. Ceasurile noastre biologice vor funcţiona de aceea mereu la fel, indiferent de anotimp. La nivel perceptibil, Soarele influenţează starea noastră fizică, psihică şi mentală. În fiecare secundă în corpul nostru se derulează anumite procese, totul este absolut precis şi exact. Noi nu avem cum să schimbăm aceste lucruri, în schimb dacă nu ţinem cont de ritmurile biologice sănătatea noastră inevitabil va fi afectată.
Iată cîteva reguli de care ar trebui să ţinem cont dacă dorim să fim sănătoşi si să ne bucurăm de viaţă:
Iată cîteva reguli de care ar trebui să ţinem cont dacă dorim să fim sănătoşi si să ne bucurăm de viaţă:
- Timpul de culcare este ora 21-22. Între orele 23-24 are loc regenerarea sistemul nervos. Dacă ne culcăm tîrziu, vom avea probleme cu memoria, atenţia, capacitatea de concentrare, vom avea senzaţie de ,,irealitate'' în timpul zilei, ca şi cum totul ar fi în vis, lipsa de dorinţă de a face ceva care duce la depresie...
- Timpul de trezire: Dacă ceasul biologic este respectat, omul are nevoie să doarmă 6 ore. Astfel, după ora 4 putem să ne trezim deja. Cel care se trezeşte de la 3 la 4 este capabil să ajungă la o cunoaştere profundă a vieţii, căci între aceste ore este prezentă forţa cunoaşterii. De la 4 la 5 Pămîntul se află în stare de bucurie, aşa că cel care se trezeşte acum este un optimist. De la 5 la 6 predomină pace, linişte, stare de sănătate, dar mai puţin optimism. Putem să ne trezim între 6 şi 7, nu vom primi la fel de mult optimism şi tonus, dar vom fi capabili să facem faţă bolilor. Cu cît mai tîrziu ne trezim, cu atît mai rău este pentru sănătatea noastră. Cei care se trezesc după 10 sunt lipsiţi de vitalitate, de optimism, dorinţă de a face ceva, bucurie de a trăi... De asemenea cei care se trezesc tîrziu vor avea insomnii şi vor adormi mai tarziu, nu vor beneficia de orele în care se regenerează anumite organe, ţesuturi...şi astfel apariţia bolilor este inevitabilă.
- Trebuie să ne sculăm imediat ce ne-am trezit, să ,,scuturăm'' somnul. Dacă lenevim în pat vom pierde tonusul şi vitalitatea iniţială. Cei care se trezesc tîrziu şi lenevesc mult în pat, se simt toată ziua obosiţi şi somnoroşi. Putem spăla faţa sau putem face un duş cu apă rece. După procedurile de igienă, este bine să bem un păhar de apă de temperatura camerei. După aceea putem să facem un pic de mişcare, de exemplu unul dintre exerciţiile Nishi.
- Nu e bine să dormim în timpul zilei, ne vom simţi şi mai obosiţi după aceea, căci e ca şi cum ne-am trezi la ora aia.
- Micul dejun se ia intre orele 7 şi 9. Contrar părerii obişnuite că trebuie să mîncăm de dimineaţa cît mai mult şi mai consistent, nu este bine să mîncăm de dimineaţa ceva greu. Putem să nu mîncăm deloc, doar să bem apă. Dacă dorim să mîncăm , este timpul potrivit pentru dulce. Dacă mîncăm dulce acum, vom primi energie necesară pentru întreaga zi, vom fi bine dispuşi şi buni cu ceilalţi. Dulcele mîncat mai tîrziu va avea efecte distructive şi va afecta ficatul. Putem mînca fructe proaspete, fructe uscate, să bem suc de fructe, merge şi lapte, iaurt sau alte lactate uşoare, nuci. Cerealele nu sunt recomadate, în afara de cele foarte uşoare cum sunt hrişca şi quinoa În general, dacă am mîncat ce trebuie la ora potrivită, ne vom simţi plini de energie şi bine dispuşi, pe cînd dacă am mîncat ce nu trebuie, ne va fi somn şi ne va fi greu să ne concentrăm.
- Între 3 şi 11 este timpul prielnic activităţii intelectuale, luării deciziilor, studiului, înţelegerii, rezolvării problemelor.
- Prînzul se ia între orele 11 şi 12, maxim pînă la 13. Este bine să mîncăm cereale, leguminoasee, lactatele, legume, supe etc. Cerealele dau energie creierului şi este bine să le consumăm între 10 şi 14. Dacă consumăm la prînz cereale şi leguminoase, ne va fi uşor să gîndim, să ne concentrăm, va apărea dorinţa de a face ceva...Cerealele consumate seara se digeră foarte greu şi duc la apariţia pietrelor la rinichi şi bila. Nu este recomandat să mîncăm dulce şi fructe la prînz. Eventual ceva semidulce sau fructe gătite cu tot felul de mirodenii. Apa se bea înaintea mesei, foarte puţin în timpul mesei, dar nici într-un caz nu bem mult în timpul şi după masă. Aceasta afectează digestia.
- Cina se ia pînă la ora 6-7. Putem mînca legume, nuci, seminţe. Lactatele se mănîncă pînă la ora 17, chiar pînă la 14 pentru oameni bolnavi. Seara putem consuma doar lapte, eventual un pic încălzit, cu miere sau cu anumite condimente (cardamom, fenicul). Va avea efect relaxant, linistitor.
Perfect de acord cu tot ce scrie aici :). Am descoperit singur in ultimele luni in care am dorit sa-mi schimb putin stilul de viata ca daca respect un program nu chiar identic dar asemanator cu ce este scris aici, ma simt mult mai bine si am mult mai multa energie.
RăspundețiȘtergereValisimo, multumesc pentru comentariu! Da,nici macar nu e necesar sa fim fanatici si sa urmarim totul cu strictete ca sa vedem diferenta. Pana la urma trebuie sa adaptam niste cunostinte la modul nostru de viata, sa fim constienti de existenta anumitor legi naturale si sa tinem cont atat cat putem de ele...
RăspundețiȘtergere