Belamcanda chinensis

Belamcanda chinensis este o plantă care provine din Asia, unde se utilizează din antichitate in scopri medicale. În Europa este mai mult cunoscută ca floare ornamentală şi, într-adevăr, floarea este foarte frumoasă, seamănă cu crin, dar este mult mai finuţă.
În fitoterapie se utlizează rădăcinile plantei care conţin o serie de principii active: diverse flafonoide, glicozide, belacamdinul, tectorigeninul etc. Decoctul din rădăcini ajută în cazul afecţiunilor aparatului respirator, are acţiune ferbifugă, expectorantă şi emolientă, se utilizează în cazul infecţiilor respiratorii, bronşitei, astmului, răguşelii etc. Extern decoctul are efect fungifug şi ajută împotriva infecţiilor fungice ale pielii şi mucoaselor, în special împotrivaciupercilor la picioare. Rădăcinle mai pot fi utilizate în cazul muşcăturilor de insecte, chiar şarpe. Partea interioară a tulpinii este utilizată pentru afecţiunile stomacului, iar flori şi seminţe ca analgezic. Ultimele experimente au arătat că tectorigeninul extras din rădăcinele belacamdei luptă cu cancerul de prostată.

Creşte fără probleme la noi, noi avem această plantă în grădină. Este o plantă perenă, poate înflori în primul sau în al doilea an. Florile sunt frumoase, dar trăiesc o singură zi, practic cîteva ore. Are nevoie de lumină, uminditate, preferă soluri nisipoase, argiloase. Se înmulţeşte prin rizomi sau seminţe.
Mi se pare foarte fain că poţi avea în grădină o plantă care e şi decorativă, şi medicinală în acelaşi timp!
Dacă aveţi nevoie de seminţe sau sfaturi, puteţi să-mi scrieţi un email.

Surse de informaţii: evz.ro, travniku.ru, wikipedia.org

Comentarii

Postări populare