Ghimbir-proprietăţi şi utilizare
Ghimbir este o plantă care creşte în Asia şi care este utilizată din timpurile străvechi ca aliment, condiment şi medicament. Rizomii ghimbirului sunt aromate, au un gust picant şi sunt utilizate în bucătăria chineză, japoneză, indiană. În bucătăria ayurvedică ghimbirul este foarte important, fiind adăugat aproape la toate felurile de mîncare şi fiind unul dintre puţine condimente picante care se potrivesc cu o dietă satvică (care contribuie la echilibru, claritate a mintii, favorizează evoluţia conştiinţei). Adăugat la mîncare acesta îi dă o savoare specială şi uşurează digestia. Folosit ca medicament, ghimbirul are capacitatea extraordinară de stimula imunitatea şi de a ridica tonusul organismului.
Rizomii de ghimbir conţin:
sursă imagine: www.cevabun.ro
Rizomii de ghimbir conţin:
- uleiuri volatile (zingiberol)
- compusi fenolici (gingerol, shogol)
- vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, E, C, K
- mineralele calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, zinc
- rezine, mucilagii, celuloza, taninuri
- imunostimulator puternic;
- antioxidant, antitumoral;
- aperitiv, stimulent digestiv: îmbunătăţeşte digestia şi stimulează pofta de mîncare şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare;
- antivomitiv, ajută în cazul greţurilor din diverse motive (rău de maşină, din cauza chimioterapeiei, în timpul sarcinii etc);
- bactericid, antimicrobian;
- previne şi tratatează cu succes boli respiratorii: răceala, gripa, bronşita etc;
- antiinflamator, antireumatic, ajută în cazul bolilor precum artrita, în cazul durerilor menstruale;
- analgezic, poate fi utilizat cu succes în cazul cefaleelor, migrenelor şi altor boli neurologice;
- afrodisiac, util în cazul impotenţei, frigidităţii, libido-ului scăzut, infertilităţii;
- îmbunătăţeşte circulaţia;
- încălzeşte corpul, (reflectă principiul Yang), are efect sudorific;
- tonic şi energizant, însă nu este un stimulent agresiv, ci are efect de echilibrare;
- scade nivelul colesterolului;
- efect depurativ, curăţă organismul de toxine;
- îmbunătăţeşte memoria;
- În supermarketuri găsim ghimbir proaspăt şi sub formă de pulbere. Este mai bine să consumăm ghimbir proaspăt, însa si cel uscat daca e de calitate este foarte bun. Rizomii trebuie curăţaţi, dar încercaţi să nu luaţi foarte mult, căci multe principii active se găsesc anume în coajă. Pentru pregătirea ceaiului nu este nevoie să îndepărtăm coaja. Stă la frigider destul de mult, important e ca pulpa să arate ca în imagine, să nu aibă pete sau alte semne ale alterării.
- În prepararea mîncărurilor ghimbir se utilizează în diverse feluri, atît sărate cît şi dulci, atît crude, cît şi gătite. Bucătăria ayurvedică foloseşte ghimbirul proaspăt ras sau sub forma de pulbere aproape pentru orice (vezi la secţiunea ,,reţete'' exemple). În pregătirea masalei ghimbirul este călit in ghee alături de alte condimente pentru a căpăta aromă intensă. De asemenea ayurveda recomandă consumarea ceaiul de ghimbir la masă sau separat, alături de un desert. Ceaiul se poate prepară prin fierberea bucăţelelor de ghimbir sau prin adăugarea ghimbirului ras la diverse infuzii de plante, ceaiuri.
- Ghimbirul ras se poate adăuga la ceaiuri, sucuri, limonadă etc. Băutura va avea un miros şi gust extraodinar. Pentru a prepara limonadă cu ghimbir, se adăuga o linguriţă de ghimbir ras, suc de la 0,5-1 lămîie şi nişte miere la un păhar de apă plată. Sau punem o bucăţică de ghimbir, suc de lămîie, apa şi miere în blender şi le procesăm cîteva secunde. Este foarte gustoasă şi băutură din iaurt, apă, ghimbir miere...
- Pentru a păstra ghimbir se poate utiliza mierea. Ghimbir proaspăt ras se amestecă cu multă miere naturală şi se păstrează la frigider. Acest amestec se poate adăuga direct la măncare, ceai, limonadă sau mînca aşa, cîteva linguriţe pe zi pentru stimularea imunităţii.
- Pentru ridicarea tonusului, în loc de cafea, este bine să consumăm ghimbir de dimineaţa, amestecat cu orice suc sau sub formă de ceai. Este recomandat persoanelor lipsite de vitalitate, pasive, deprimate.
- În cazul răcelilor se recomandă ceaiuri cu ghimbir, ghimbir cu lapte cald.
- Pentru a îndepărta senzaţia de vomă ghimbirul se poate adăuga în mîncare şi băuturi sau o bucăţică de ghimbir se ţine sub limbă sau se mestecă.
- În cazul răcelii, alături de consumul ghimbirului sunt utile şi gargare.
- Împotriva stresului, oboselii, durerilor de cap se fac frecţionări cu ghimbir în zonele cu blocaj: încheieturi, ceafa, tîmple.
- Se utilizează în cosmetică atît pentru mirosul său picant, cît şi pentru calităţile sale revigorante. Se adaugă la creme, la săpunuri hand-made, parfumuri, loţiuni pentru păr etc.
sursă imagine: www.cevabun.ro
Sunt un mare fan al ghimbirului, mai ales sub forma de ceai :) Prefer sa-l combin cu musetel, e perfect impotriva racelii
RăspundețiȘtergereDa? Si eu! Il pun in ceaiuri, in smoothieuri, in orice aproape orice mancare...Dar uite ca in ceai de musetel nu l-am incercat. Hehe, e o idee, poate imi va placea musetelul astfel, ca nu-l suport in nici o combinatie :)
RăspundețiȘtergere