Îngrijirea şi curăţarea tenului cu ajutorul băilor de aburi

Baia de aburi este foarte utilă pentru curăţarea tenului. Este recomandată în special tenului normal, mixt şi gras. Cu ajutorul aburilor şi principiilor active din plante, pielea transpiră, porii se deschid, iar sebumul şi impurităţile care s-au adunat în porii sunt eliminate. De asemenea această procedură poate fi utilizată pentru a scoate uşor punctele negre, pentru a elimina ulterior celulele moarte cu ajutorul unei măşti exfoliante, pentru a conferi prospeţime şi luminozitate tenului etc.

Cum procedăm:
  • Fierbem într-o cratiţă plante medicinale cîteva minute într-o cantitate mare de apă.
  • Între timp pregătim tenul: ne demachiem şi curţăm bine tenul.
  • Lăsăm apa să se răcească un pic, apoi deschidem capacul, ne aplecăm deasupra cratiţei la distanţă suportabilă (în jur de 30 cm), ne acoperim deasupra cu un prosop mare (ca în poză, numai că încercăm să acoperim bine, să nu intre aer rece din părţi).
  • Stăm cu ochii închişi şi ne apropiem de apă pe măsură ce apa se răceşte. Trebuie să simţim că aburii ajung la toată faţa uniform. Stăm cam 15 minute.
  • Cînd pielea a transpirat bine, este bine înmuiată, porii sunt deschişi, ştergem uşor faţa cu un prosopel curat şi apoi cu o loţiune tonică sau apă florală.
  • După aceea putem să aplicăm o mască uşor exfoliantă sau putem scoate cîteva puncte negre cu degetele înfăşurate în tifon îmbibate cu o soluţie antiseptică. Apăsăm uşor din diferite părţi pînă nu este eliminat tot sebum adunat. Nu vă sfătuiesc să faceţi această procedură singuri dacă aveţi un ten cu probleme, doar dacă aveţi cîteva puncte negre care nu se curăţă altfel.
  • După curăţarea cu tenului cu tonic sau mască exfoliantă, putem aplica o mască nutritivă şi hidratantă sau o cremă hand-made.
Plante recomandate pentru baie de aburi:
muşeţel, gălbenele, măceşe (zdrobite), lavandă, mentă, cimbru, rozmarin, coada calului, ulei de arbore de ceai, petale de trandafir, arnica, coada-şoricelului, urzica etc. Eu folosesc de obicei amestec de muşeţel şi gălbenele, cam o mînă de plante la cîţiva litri de apă.

Sfaturi utile:
  • Pentru a proteja zonele sensibile (pielea în jurul ochilor de exemplu), puteţi să folosiţi crema hidratantă sau un pic de ulei presat la rece (de măsline, de sîmburi de struguri, de cocos etc).
  • Pentru ten gras după baia de aburi se recomandă mască de argilă şi apă de lavandă. Masca de argilă va curăţa bine tenul, iar apa de lavandă are efect antiseptic, calmant şi regenerator.
  • Nu aruncaţi apa cu plante! Strecuraţi apa şi clătiţi cu ea părul după spălare. Sau adăugaţi apa cu tot cu plante în cadă cu apă fierbinte...
Sursa poza: sanatate.bzi.ro

Comentarii

Postări populare