Supă de mazare- inspirată din bucătărie ayurvedică


În ultimul timp am început să mai gătesc din bucătăria ayurvedică. Interesul meu se datorează faptului că studiez medicina ayurvedică şi pentru că mîncărurile lor vegetariene sunt foarte consistente şi gustoase. Mănînc de exemplu, atunci cînd simt nevoia, o dată pe zi un fel de mîncare gătit, consistent, cald, dar neapărat alături de alimente crude şi vii. Astăzi vă prezint supă de mazăre care nu a fost făcută chiar ca la carte şi nici nu am avut toate mirodeniile necesare. Am facut-o din ce am avut, după modelul supelor de mazăre sau de alte legumenoase care la ei se numesc dal ( de exemplu tamatar mung-dal supa din mung cu roşii etc).

Ingrediente:
  • 1,5-2 căni mazăre uscată
  • cîteva Lg unt de casă sau o Lg ghee (unt clarificat)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • o felie de dovleac
  • nişte roşii
  • alte legume dacă doriţi: fasole verde, vinete etc
  • condimente: sare grunjoasa neiodată, piper boabe sau măcinat, curry, curcuma(şofran), chili(ardei iute bucăţele mici), coriandru, pulbere de ghimbir, frunze de dafin, puteţi folosi şi rozmarin, oregano etc.

  1. Mazărea se spală bine în mai multe ape, pînă nu mai apare spuma. Se pune la fiert într-o cratiţă medie-mare plină cu apă (vreo 2-3 l de apă) la foc mic. Adăugăm o lingură de sare, frunze de dafin. Culegem spuma cînd apare. Fierbem pînă mazărea este moale (in jur de o ora, daca inmuiati in prealaibil 30 min).
  2. Curăţăm legumele, le tăiem: ceapa marunt, restul cum vă place.
  3. Topim untul intr-o tigaie sau cratiţă. Aruncăm condimente sub formă de boabe şi le prăjim cîteva secunde, doar sa-şi deschidă aroma, apoi adăugăm şi condimentele sub forma de praf, frunze de dafin şi le prajim cîteva secunde amestecînd. Adăugăm ceapa taiata şi o prajim bine, apoi morcovii tăiaţi, mai prăjim cîteva min. Adăugăm apa dacă se arde. Apoi dovleac şi la sfîrşit roşiile tăiate în 4 sau doar crestate dacă sunt micuţe. Putem aduaga apă şi fierbe cîteva minute. Roşiile se pot adauga şi in mazărea fiarta direct, căci nu trebuie să fie rasfierte.4. Adăugăm amestecul de legume în mazărea fiartă, mai adăugăm condimente dacă e nevoie şi roşiile dacă nu s-au adaugat încă, cortofi şi fierbem 10 minute sau pînă capătă gustul, aroma şi consistentă bună (supa trebuie să fie groasă, legumele moi, bine fierte, gust uşor dulce şi picant).
Servim supa caldă, cu verdeaţă (coriandru, pătrunjel etc), alături de lipii sau altă pîine sănătoasă, legume proaspete ca masă separată sau înainte de felul doi. În poze nu arată aşa apetisant, dar supă este extrem de gustoasă :)

Comentarii

  1. Tokmai am terminat de mancat aceasta supa minunata!! Mi-a plakut enorm, inainte nici prin gand nu-mi trecea ca se poate combina mazarea cu cartofi si dovleac si sa faci o supa super gustoasa!!! Dar se poate, merita incerkat;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hey! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!Aceasta supa intr-adevar este foarte gustoasa, ofera acel sentiment de satietate, comfort si caldura... :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare