Alimentaţia şi stresul
sursa imagine: www.asd.hr |
1. Alimente bogate în triptofan, aminoacid esenţial care este precursorul serotoninei. Sub acţiunea vitaminelor grupei B acesta se transformă în serotonina , neurotransmiţătorul care răspune de starea de bine şi de aceea e numit deseori ,,hormonul fericirii''. În plus, serotonina poate fi transformată în melatonina, neurohormon care răspunde de somn, iar insomnia este o problema frecventă generată de stres şi care în acelaşi timp favorizează acumularea stresului.
O cantitate mare de triptofan se găseşte de obicei în alimente bogate în proteine: albuş de ou, spirulina, cod atlantic (şi alte tipuri de peşte), soia, caşcaval, seminţe (susan, floarea-soarelui, dovleac), năut, carne de pasăre. De asemenea triptofan se găseşte în ceareale (grâu, orez, ovăz), ananas, sfecla, banana, curmale.
2. Alimente bogate în grupul vitaminic B ajută la transmiterea bună a impulsului nervos. În plus, vitamina B3 stimulează secreţia serotoninei. Vitaminele grupei B se găsesc în alimente integrale şi neprocesate. O cantitate mare se găseşte în carne de curcan, ton, cereale integrale (mai ales orez brun), kombucha, linte, drojdie inactivă (supliment), nuci şi seminţe (seminţele de pin sunt bogate în B1, vitamiul responsabil de o bună transmitere a impulsului nervos).
3. Alimente bogate în grăsimile Omega 3 scad nivelul cortizonului şi adrenalinei care menţin starea agitată, generează intensificarea pulsului şi tahicardie.Omega 3 se găseşte în peşte gras, cum e hering, somon, uleiuri presate la rece, mai ales ulei de in, nuci, seminţe (mai ales seminţe de cânepă), iarba grasă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu