Alimentaţia şi stresul

sursa imagine: www.asd.hr
Stresul este un mecanism de adaptare a organismului nostru la diverse condiţii şi situaţii din viaţă. Dacă poate fi depăşit stresul nu este doar inofensiv, ci din contra întăreşte organismul. Însă, dacă nu reuşim să-i facem faţă, stresul este cel mai important inamic al nostru, căci slăbeşte imunitatea, duce la apariţia diverselor boli, infecţii şi chiar cancer. Stresul poate fi depăşit dacă noi suntem aceia care decidem cum să ne raportăm la o anumită situaţie. De asemenea, organismul nostru poate fi pregătit pentru situaţii de stres prin exerciţii fizice şi practici spirituale (spre exemplu meditaţia), prin alimentaţie şi fitoterapie. Astăzi discutăm câteva grupuri de alimente care ne ajută să depăşim stresul.

1. Alimente bogate în triptofan, aminoacid esenţial care este precursorul serotoninei. Sub acţiunea vitaminelor grupei B acesta se transformă în serotonina , neurotransmiţătorul care răspune de starea de bine şi de aceea e numit deseori ,,hormonul fericirii''. În plus, serotonina poate fi transformată în melatonina, neurohormon care răspunde de somn, iar insomnia este o problema frecventă generată de stres şi care în acelaşi timp favorizează acumularea stresului.
  O cantitate mare de triptofan se găseşte de obicei în alimente bogate în proteine: albuş de ou, spirulina, cod atlantic (şi alte tipuri de peşte), soia, caşcaval,  seminţe (susan, floarea-soarelui, dovleac), năut, carne de pasăre. De asemenea  triptofan se găseşte în ceareale (grâu, orez, ovăz), ananas, sfecla, banana, curmale.

2. Alimente bogate în grupul vitaminic B ajută la transmiterea bună a impulsului nervos. În plus, vitamina B3 stimulează secreţia serotoninei. Vitaminele grupei B se găsesc în alimente integrale şi neprocesate. O cantitate mare se găseşte în carne de curcan, ton, cereale integrale (mai ales orez brun), kombucha, linte, drojdie inactivă (supliment), nuci şi seminţe (seminţele de pin sunt bogate în B1, vitamiul responsabil de o bună transmitere a impulsului nervos). 


3. Alimente bogate în grăsimile Omega 3 scad nivelul cortizonului şi adrenalinei care menţin starea agitată, generează intensificarea pulsului şi tahicardie.Omega 3 se găseşte în peşte gras, cum e hering, somon, uleiuri presate la rece, mai ales ulei de in, nuci, seminţe (mai ales seminţe de cânepă), iarba grasă.

Comentarii

Postări populare