Bame: valoarea nutritivă şi proprietăţi

Sursa: www.taste.com.au
Bama (Abelmoschus esculentus) este o plantă erbacee din familia malvaceelor (din care fac parte şi hibiscus, bumbac, arbore de cacao etc). Are fructe comestibile care se numesc la noi bame, iar în engleză okra. Este o plantă anuală care creşte până la 2 m înălţime.  Frunzele sunt late şi au 10–20 cm lungime,  florile sunt practic identice cu florile de hibiscus, doar că au o culoare gălbuie. Fructul este verde, acoperit cu nişte peri aspri care pot  înţepa uşor, iar în interior are multe seminţe. La contact cu apa fibrele solubile se dizolvă formând o substanţă vâscoasă. Acesta plantă este cultivată mai mult în zonele calde, tropicale şi temperate şi fructele sunt folosite uzual în bucătăria indiană, braziliană, în Grecia, Iran, Turcia etc. Deşi nu reprezintă un ingredient de bază în bucătăria românească, bama totuşi se cultivă şi în România. În Bucureşti, le găsim în piaţă cam de prin mijlocul verii până la sfârşitul lui septembrie. Se găsesc şi în  unele supermarketuri.

Bamele au un gust foarte specific, accentuat şi de textura lor neobişnuită şi anume,  acea vâscozitate care apare atunci când sunt fierte şi textura ,,păroasă'', un pic aspră, atunci când acestea sunt coapte. Într-adevăr, au un gust poate prea ciudat şi de aceea nu plac tuturor, dar cred că foarte puţini au încercat să experimenteze un pic cu ele. De fapt, dacă sunt preparate corect au un gust cu totul special şi sunt foarte versatile în ceea ce priveşte utilizarea lor.

Valoarea nutritivă şi proprietăţi:

  • Proteine: o porţie (250 g) conţine 5,3 g de proteine, adică în jur de 15% din necesarul zilnic al unui adult, ceea ce pentru legume e foarte mult. 
  •  Fibre insolubile: o porţie conţine în jur de 7 g, adică 30 % din DZR din care doar o parte foarte mică se pierde atunci când bamele sunt gătite uşor. Fibrele sunt necesare pentru un tranzit intestinal normal, pentru curăţarea colonului şi prevenirea multor afecţiuni legate de acumularea de toxine în intestinul gros. 
  • Fibre solubile sub formă de mucilagii: de asemenea favorizează tranzitul intestinal, scad nivelul colesterolului şi au efect protector asupra sistemului digestiv.
  • Acid folic: 93% din DZR. Acidul folic particicipă la procesul de diviziune şi dezvoltare a tuturor celulelor. Alături de vitamina B12 este esential pt. formarea globulelor roşii. 
  • Vitamina C: 52% din DZR, dar această vitamină este sensibilă la tratament termic 
  • Vitamina A: 17%
  • Vitamina K: 152 % din DZR, vitamina care răspunde de coagularea sângelui.
  • O cantitate mare de vitaminele grupei B: B1, B2, B6, acestea având un rol important în metabolism şi mai ales în metabolizarea proteinelor, susţin sistemul nervos şi tonusul muscular etc. 
  • Calciu: 24% din DRZ
  • Cupru: 12%, important pentru sinteza globulelor roşii şi în multe procese metabolice
  • Fosfor: 12%, element esenţial pentru toate celulele şi funcţiile organismului
  • Magneziu: 33%, element implicat în procesele metabolice care are un rol important în absorbţia şi asimilarea calciului, participă la transformarea triptofanului în serotonina.
  • Mangan: 130%, element care intră în componenţa diferitelor enzime (pt metabolismul lipidic şi glucidic, enzime cu valoare antioxidantă, pentru sinteza colagenului etc).
  • Potasiu 17%, un element important mai ales pentru transmiterea impulsului nervos şi pt. sănătatea inimii; contrabalansează excesul de sare din dieta noastră.
  • Zinc 11%, element cu un rol complex în organism, esenţial pentru funcţionarea glandelor, echilibrul hormonal, imunitate etc. 
  • Conţin extrem de puţine calorii (60 într-o porţie de 200g) şi au un indice glicemic scăzut

Cui i se potrivesc:

Aşadar, bamele sunt o sursă importantă de multe vitamine, minerale şi fibre, conţin o cantitate mare de proteine şi reprezintă un produs dietetic perfect pentru cei care îşi doresc să slăbească. Mai ales că  fibrele prezente în bame dau senzaţia de saţietate şi ne ajută să nu mâncăm mai mult decât trebuie. Atenţie însă, dacă le prăjiţi, cantitatea de calorii creşte semnificativ. Dacă sunt înăbuşite în puţină apă sau uşor călite în foarte puţin ulei sau cel mai bine ghee (1-2 linguriţe pentru o porţie) este în regulă. În plus, substanţele nutritive care se găsesc din abundenţă în bame se vor păstra aproape integral dacă le preparaţi în acest fel.
Bamele sunt foarte bune pentru cei cu un nivel ridicat de colesterol, constipaţie, diverse afecţiuni ale tractului digestiv. Ajută la prevenirea cancerului de colon.
Din punct de vedere ayurvedic, bamele sunt perfecte pentru tipologiile Vata şi Pitta. Vata le poate găti în orice fel, dar mai ales prepara cu  ulei sau ghee, iar Pitta ar putea prefera bamele înăbuşite. Cei cu o constituţie Kapha sau dezechilibrul elementului Kapha ar trebui să le consume foarte rar.

Foarte important! Cei care iau preparate anticoagulante nu trebuie să consume bame din cauza cantităţii mari de vitamina K.

Cum alegem:

Bamele se consumă proaspete. Bamele îngheţate pierd multe din proprietăţile şi nu ies la fel de gustoase. Alegeţi bame verzi, mici-medii ca mărime. Dacă fructele sunt foarte mari, de un verde pal şi seminţe mari în interior, acestea sunt deja coapte şi nu sunt bune.
Aveţi grijă ca fructele să fie păstrate corespunzător, să fie uscate. Fructele culese câteva zile în urmă şi păstrate necorespunzător vor avea unele muchii înnegrite, acoperite cu o substanţă vâscoasă.

Cum păstrăm:

Bamele nu trebuie păstrate mai mult de câteva zile, într-un loc uscat şi răcoros. Nu se păstrează bine la frigider. Dacă doriţi totuşi să le păstraţi la frigider, puneţi-le într-o pungă de hârtie în compartimentul de pe uşa frigiderului, acolo unde este cel mai cald. Nu le spălaţi înainte de păstrare. Pot fi congelate, fiind spălate, curăţate şi înăbuşite câteva minute în prealabil.

Cum preparăm:

Se prepară ca legume: sunt fierte, călite, înăbuşite sau coapte. De obicei sunt preparate astfel încât să nu secrete mucilagii, însă în unele bucătării orientale tocmai aceasta caracteristică a lor este valorizată servind la îngroşarea diverselor preparate culinare (supe, sosuri).
  • Se înăbuşe câteva minute. Pot fi marinate în prealabil.
  • Se călesc câteva minute în puţin ulei.
  • Se fac la cuptor cu puţin ulei, în jur de 15 minute.
  • Se adaugă la orice sos sau mâncare de legume. 
Iată câteva reţete delicioase:
Bame condimentate la cuptor
Sos de bame şi roşii

Comentarii

Postări populare