Orez dulce cu dovleac
Şi iar dovleac! :) De data asta într-un fel de mâncare dulce. Înainte îmi plăceau foarte mult plăcintele cu dovleac, aşa că mi-a fost dor de ceva dulce cu dovleac. Mi s-a părut foarte gustos şi nutritiv acest mic dejun. Foarte bun pt. Vata şi e ok pt. Pitta şi Kapha. E saţios, oferă energie şi căldură. Perfect pt. anotimpul rece.
Orez brun (sau alb, de preferat cu bob rotund)- 1 cană mică
dovleac placintar- o farfurioară, tăiat cubuleţe
stafide- 1 Lg
scorţişoara- 1 cm întreagă sau vf. de cuţit măcinată (Pitta poate să omită condimentele care încălzesc)
cardamom- 1-2 sau vf. de cuţit măcinat
fenicul- vreo 5 seminţe
zahăr brut- 1 linguriţă (Kapha înlocuieşte cu miere)
ghee 1-2 lg (Pitta şi K. mai rar, se poate omite)
Orezul se spală bine. Într-un vas adânc se încălzeşte ghee, se adugă condimentele întregi şi se călesc 30 de secunde. Se adaugă dovleacul tăiat cubuleţe sau fâşii, se căleşte câteva minute la foc mic (nu trebuie să fie caramelizat). Apoi se spală orezul şi se adaugă la dovleac. Adăgaţi şi o cană de apă, amestecaţi, acoperiţi cu capac şi fierbeţi la foc mic 15 minute (sau cât cere soiul de orez pe care l-aţi ales). Adăugaţi zahăr şi stafidele, amestecaţi uşor şi închideţi focul. Pitta şi Kapha care nu folosesc grăsimi pot să pună direct dovleacul, orezul, condimentele şi apă la fiert la foc mic. Kapha poate adăuga miere în loc de zahăr atunci când orezul se răceşte la 40 de grade.
Orez brun (sau alb, de preferat cu bob rotund)- 1 cană mică
dovleac placintar- o farfurioară, tăiat cubuleţe
stafide- 1 Lg
scorţişoara- 1 cm întreagă sau vf. de cuţit măcinată (Pitta poate să omită condimentele care încălzesc)
cardamom- 1-2 sau vf. de cuţit măcinat
fenicul- vreo 5 seminţe
zahăr brut- 1 linguriţă (Kapha înlocuieşte cu miere)
ghee 1-2 lg (Pitta şi K. mai rar, se poate omite)
Orezul se spală bine. Într-un vas adânc se încălzeşte ghee, se adugă condimentele întregi şi se călesc 30 de secunde. Se adaugă dovleacul tăiat cubuleţe sau fâşii, se căleşte câteva minute la foc mic (nu trebuie să fie caramelizat). Apoi se spală orezul şi se adaugă la dovleac. Adăgaţi şi o cană de apă, amestecaţi, acoperiţi cu capac şi fierbeţi la foc mic 15 minute (sau cât cere soiul de orez pe care l-aţi ales). Adăugaţi zahăr şi stafidele, amestecaţi uşor şi închideţi focul. Pitta şi Kapha care nu folosesc grăsimi pot să pună direct dovleacul, orezul, condimentele şi apă la fiert la foc mic. Kapha poate adăuga miere în loc de zahăr atunci când orezul se răceşte la 40 de grade.
Comentarii
Trimiteți un comentariu