Sos de bame
Paste integrale din grâu dur cu sos de bame |
http://grasshoppersdistribution.com/okra/ |
Bamele sunt o susă bună de minerale şi vitamine: calciu, magneziu, potasiu, mangan, riboflavină, acid folic, tiamină, vit.A, C, K. Conţin o cantitate mare de proteine şi fibre şi au un indice glicemic foarte scăzut.
Iată şi ce am bucătărisit ieri din ele, o mâncare extrem de rapidă şi gustoasă:
Ingrediente 2 porţii:
- 200 g bame de mărime mică (o farfurie mare)
- O ceapă de apă (folosiţi orice ceapă doriţi)
- 2-3 roşii de grădină
- Condimente: o linguriţă sare, câte un vf. de cuţit piper măcinat, coriandru măcinat, amestec curry (opţional), o linguriţă de busuioc uscat sau alte plante aromatice după preferinţă
- O lingură ulei de măsline
- Bamele se spală sub un jet de apă rece, rapid. Dacă le ţineţi în apă mult, se vor secreta mucilagiile acelea neplăcute. Se aşează pe un prosop sau un platou ca să se usuce în timp ce îndepărtăm codiţele şi tăiem bamele în 2, drept sau pe diagonală.
- Se încinge uleiul într-o tigaie cu fund gros, se aruncă în el bamele şi se lasă se se călească câteva minute la foc mare. Întoarceţi-le foarte uşor, până se călesc bine pe toate părţile. Nu trebuie să fie caramelizate în nici un caz, dar trebuie să formeze o pojghiţă subţire astfel încât să nu secrete acele mucilagii.
- Apoi adăugaţi ceapa tăiată fin, piper, coriandru, curry. Faceţi focul mediu şi căliţi 5 minute, amestecaţi de câteva ori uşor.
- Adăugaţi roşiile tăiate cum vă place, busuioc, sare, amestecaţi uşor şi înăbuşiţi 5-10 minute. Amestecaţi 1-2 ori uşor. Gustaţi şi mai adăugaţi condimente dacă e nevoie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu