Sos de bame

Paste integrale din grâu dur cu sos de bame
Bamele au un gust foarte specific care nu place tuturor. Mie îmi place. Nu aş putea să le mănânc în fiecare zi, ci din când în când, ca şi în cazul altor legume cu un gust specific şi oarecum ciudat (pt.mine): rucola, frunze de coriandru, hrean, ridiche neagră, iarba grasă etc. Se găsesc în piaţă cam de la mijlocul verii până la sfârşitul lui septembrie (le-au luat ieri). Sunt persoane care nu au încercat niciodată aceasta legumă care se cultivă mai puţin în ultimul timp în spaţiul românesc, iar în unele zone deloc. Românii în general nu au diversitate în bucătărie, folosesc aceleaşi legume (cartofi, morcovi, ceapa, roşii, vinete, ardei) şi câteva tipuri de cereale şi carne. Însă fiecare legumă are calităţile ei şi trebuie să mâncăm nu doar cât mai sănătos, dar şi cât mai diversificat. Mai ales că în zona noastră geografică cresc o sumedenie de legume, fructe şi pomuşoare disponibile din primăvara până toamna târziu în stare proaspătă. Vă recomand să încercaţi aceste legume, de curiozitate dacă nu le-aţi încercat până acum sau pur şi simplu pentru a diversifica alimentaţia voastră. Iată cum arată:


http://grasshoppersdistribution.com/okra/

 Bamele sunt o susă bună de minerale şi vitamine:  calciu, magneziu,  potasiu, mangan, riboflavină, acid folic, tiamină, vit.A, C, K. Conţin o cantitate mare de proteine şi fibre şi au un indice glicemic foarte scăzut.
 Iată şi ce am bucătărisit ieri din ele, o mâncare extrem de rapidă şi gustoasă:

Ingrediente 2 porţii:

  • 200 g bame de mărime mică (o farfurie mare)
  • O ceapă de apă (folosiţi orice ceapă doriţi)
  • 2-3 roşii de grădină
  • Condimente: o linguriţă sare, câte un vf. de cuţit piper măcinat, coriandru măcinat, amestec curry (opţional), o linguriţă de busuioc uscat sau alte plante aromatice după preferinţă
  • O lingură ulei de măsline
 Preparare:
  1. Bamele se spală sub un jet de apă rece, rapid. Dacă le ţineţi în apă mult, se vor secreta mucilagiile acelea neplăcute. Se aşează pe un prosop sau un platou ca să se usuce în timp ce îndepărtăm codiţele şi tăiem bamele în 2, drept sau pe diagonală.
  2. Se încinge uleiul într-o tigaie cu fund gros, se aruncă în el bamele şi se lasă se se călească câteva minute la foc mare. Întoarceţi-le foarte uşor, până se călesc bine pe toate părţile. Nu trebuie să fie caramelizate în nici un caz, dar trebuie să formeze o pojghiţă subţire astfel încât să nu secrete acele mucilagii. 
  3. Apoi adăugaţi ceapa tăiată fin, piper, coriandru, curry. Faceţi focul mediu şi căliţi 5 minute, amestecaţi de câteva ori uşor.
  4. Adăugaţi roşiile tăiate cum vă place, busuioc, sare, amestecaţi uşor şi înăbuşiţi 5-10 minute. Amestecaţi 1-2 ori uşor. Gustaţi şi mai adăugaţi condimente dacă e nevoie. 
Serviţi ca atare (atunci va fi o porţie), cu paste integrale, couscous (click pt a vedea cum se face couscous), piureu etc. Poftă buna!

Comentarii

Postări populare