Bame la cuptor şi mâncare de fasole şi mazăre verde


Această mâncare e constituită din 2 părţi: bame condimentate la cuptor şi mâncare de fasole şi mazăre verde. Evident ca ambele pot fi consumate separat, constituind o garnitură excelentă. Mie însă mi-a plăcut tare mult atunci când le-am amestecat, a ieşit o mâncare foarte originală. De asemenea, bamele ar putea fi călite împreună cu fasole şi mazăre, dar în acest caz mâncarea ar avea cu totul alt gust şi în plus, atunci când fierb bamele secretă acele mucilagii care fac mâncarea nu tocmai plăcută. În schimb, atunci când sunt călite la cuptor devin crocante şi au un miros si gust foarte special.

Ingrediente (2-3 porţii):
  • Bame- vreo 300 g
  • Mazăre verde- 400 g (eu am folosit îngheţată)
  • Fasole verde- 300 g
  • Usturoi- 4 căţei
  • Mărar- o legătură mică
  • Condimente: sare, piper măcinat, curry, coriandru măcinat, plante aromatice (busuioc, oregano, maghiran)
  • Ulei de măsline 1 L (şi cu ghee iese excelent)
Peparare Bame condimentate la cuptor:
  1.  Bamele se spală sub un jet de apă rece, rapid să nu fie secretate mucilagiile. Se aşează pe un prosop sau tavă să se usuce şi între tip se taie codiţiele, legumele mai mari se taie longitutinal, cele mici-medii se lasă întregi. 
  2. Într-un bol adăugaţi bamele curăţate, puţin ulei sau ghee (1-2 linguriţe), o linguriţă curry, sau vf. de cuţit piper şi coriandru măcinat şi 1/3 linguriţă sare. Amestecaţi uşor astfel încât bamele să fie acoperite cu ulei si condimente. 
  3. Aşezaţi legumele pe o tavă unsă cu puţin ulei intr-un singur strat şi indroduceţi in cuptorul preîncins, la foc mediu. Atunci când au format o pojghiţă, puteţi să le amestecaţi uşor. Eu am amestecat de vreo 2 ori şi a durat 15 minute. Bamele trebuie să capete un miros specific de copt (care seamănă  cu mirosul de cartofi copti in coajă), să fie crocante şi cu o nuanţă aurie. În nici un caz nu le lăsaţi să se ardă, să devină maronii. *
Preparare Mâncare de fasole şi mazăre verde:

  1.  Într-o tigaie se încălzeşte ulei (2 linguriţe), apoi se adaugă usturoiul tăiat fin şi se căleşte la foc mic câteva minute.
  2. Se adaugă fasolea verde tăiată mare şi se căleşte vreo 5 minute amestecând din când în când. 
  3. Apoi adăugaţi mazărea şi condimente: vf. de cuţit piper şi coriandru, curry dacă doriţi. Mai căliţi 5 minute. Adăugaţi puţină apă (dacă e nevoie), sare, plante aromatice şi lăsaţi să se înăbuşe vreo 5-10 minute, în funcţie de cum preferaţi legumele. Ale mele au rămas verzi şi crocante. Verificaţi şi dacă e nevoie de mai multe condimente.
  4. Tocaţi mărarul mărunt, adăugaţi-l la fasole şi mazăre, amestecaţi şi închideţi focul.
La servire, bamele şi mâncarea de fasole se amestecă uşor şi se servesc ca atare. Mazărea, fasolea şi bamele conţin o cantitate mare de proteine şi constituie împreună o masă nutritivă.


* În poză bamele mele par mai degrabă maronii pentru că le-am cumpărat când ploua şi au început repede să se înnegrească de la apă.

Comentarii

Postări populare