Couscous cu legume înăbuşite şi plante aromatice

Demult vroiam sa vă povestesc despre couscous, dar de abia acum am avut cu ce să fac poze la mâncare. L-am făcut vara asta de multe ori cu diverse sosuri, legume călite sau înăbuşte, cu bame... si de fiecare data a fost o masa delicioasa, saţioasă şi rapidă pe deasupra.
Couscous este un produs tradiţional în unele ţări din Africa, acum răspândit peste tot. Se face din griş din grâu dur şi făină de grâu dur (citiţi pe Wikipedia cum se face exact). Este considerat un produs mai valoros din punct de vedere nutriţional decât pastele sau alte produse din făină de grâu. Are indice glicemic scăzut şi păstrează mai multi nutrienţi. Couscous care se vinde la noi este de obicei prefiert şi apoi uscat şi de aceea nu se fierbe, ci doar se opăreşte. Cel mai bine este să urmaţi instrucţiunile de pe etichetă.  Îl găsiţi în supermaketuri şi în piaţă (în Obor am găsit foarte ieftin). Couscous poate fi servit cu diverse feluri de mâncare, ca garnitură. Nu recomand combinarea cu carne. Cea mai bună combinaţie este cu legume preparate în diverse feluri: călite, fierte, gătite la aburi, înabuşite, gătite la cuptor. Orice fel de legume se potrivesc, intrucât couscous are un gust absolut neutru. Iată reţeta mea preferată:

Ingrediente 2-3 porţii:
  • o cană couscous
  • 2 dovlecei mici 
  • 2 ardei graşi
  • 3-4 roşii
  • 2 fire de mentă proaspătă (am găsit în piaţă)
  • oregano, maghiran, busuioc uscate sau proaspete (care aveţi şi care vă plac, câte o jum. de lg)
  • o legătură pătrunjel proaspăt
  • jum. lg sare (după gust)
  • opţional vf de cuţit piper măcinat
  • opţ. 1 Lg de ghee, ulei de măsline, de susan sau de sâmburi de struguri (nu folosiţi ulei deloc dc sunteti la dieta, înăbuşiţi în puţină apă)

Nota: folosiţi orice legume de sezon care vă plac (mazăre verde, porumb, ceapă, ceapă verde, conopidă, broccoli etc).
  1. Couscous se pune într-o cratită şi se opăreşte cu o cantitate egală de apă fiartă (apa trebuie să acopere coscous). Nu amestecaţi, acoperiţi cu capac şi lăsaţi de-o parte.
  2. Dovleceii se taie felii mici. Într-o cratiţă încălzită la foc mic se adaugă puţin ulei sau ghee, adăugaţi şi dovleceii tăiaţi. Căliţi amestecând des. Între timp tăiaţi şi ardeii felii şi adăugaţi-le şi pe acestea. Legumele se călesc vreo 5-10 minute, amestecând des. Aceste nu vor fi prăjite, ci înăbuşite. Adăugaţi puţină apă dacă e nevoie.
  3. Între timp tăiaţi roşiile felii medii şi adăugaţi-le la celelalte legume. Tot acum sau mai spre sfârşit adăugaţi sarea, plantele aromatice uscate şi alte condimente dc e cazul. Amestecaţi şi înăbuşiţi încă vreo 5-7 minute.Nu amestecaţi des dc doriţi ca roşiile să-şi păstreze forma.
  4. Tăiaţi menta şi pătrunjelul mărunt, presăraţi peste legumele înăbuşite, amestecaţi şi închideţi focul. 
  5. Couscous deja s-a umflat bine, luaţi o furculiţă şi afânaţi uşor. Puteţi să adăugaţi legumele şi să amestecaţi uşor sau puteţi aşeza în farfurie legumele peste couscous.
Poftă mare!


Comentarii

  1. Mai Tania....(deci vezi cat am bantui pe aici....) aceasa mancarica constituie o masa? O pot manca cu lipii din faina integrala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, constituie o masa. Ar fi ciudat sa manaci cu lipii, caci couscous este din grau, insa daca asa iti place .. :) De asemenea la amiaza ar fi bun ca felul 2 dupa o supa de legume sau supa de linte sre exemplu.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare