Hering şi roşii cu ierburi aromatice la cuptor


Această reţetă este în mod special pentru Vata, dar dacă nu e consumată des e ok şi pentru Pitta şi Kapha, căci nu există exces de grăsime. Recomand totuşi să preparaţi peştele ca în reţeta cu merluciu sau ton pentru reprezentanţii acestor 2 tipuri. Combinaţie dintre peşte şi roşii la cuptor e pur si simplu perfectă! E o gustoşenie nemaipomenită şi când te gândeşti că se face atât de simplu. Nu este o mâncare dietetică, dar este o opţiune mult mai bună decât peştele prăjit cu cartofi, care se foloseşte de obicei.
Hering este un peşte bogat în acizii Omega 3,  care au o importanţă deosbită pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul nervos, în prevenirea cancerului şi aşa mai departe. De asemenea e foarte bogat în vitamina D. Însă, acesta depinde foarte mult de calitatea apei în care trăieşte, de aceea nu trebuie consumat zilnic dacă este pescuit într-o zonă cu multe toxine. Se consideră că hering mic (mai mic de 17 cm) din Marea Baltică conţine mai puţine toxine, însă femeile însărcinate totuşi ar trebui să fie precaute în privinţa acestui peşte din cauza concentraţiei mari de mercur. Acestea fiind zise, să purcedem la reţeta:

Ingrediente 1 porţie:

3 peştişori hering (sălbatic, de captură, fără să aibă nimic altceva la ingrediente)
2 roşii de grădină
plante aromatice uscate: rozmarin, oregano, busuioc, maghiran
1 Lg ulei de măsline sau alt ulei cu punct de ardere înalt
opţional, o mână de rucola (voinicica)
 
  1. Heringul se lasă la dezgheţat, se curăţă de măruntaie, se spală. Se unge cu puţin ulei şi se presară cu plante aromatice: busuioc, oergano, maghiran, rozmarin. Pentru a nu face exces de ulei, picuraţi câteva picături de ulei pe peşte şi ungeţi peştele cu degete.
  2. Roşiile se taie în 2 sau 4, se ung cu puţin ulei, se presară cu plantele aromatice: oregano, busuioc, maghiran.
  3. În cuptorul preîncălzit la foc mic-mediu se pun mai întâi roşiile pe o tavă. După vreo 15 minute puteţi adăuga şi peştele. Peştele se face foarte rapid, e de ajuns să-l ţineţi vreo 10 minute. Puteţi să-l întoarceţi pe altă parte o dată (peste 5-7 minute).
  4. Scoateţi peştele şi roşiile, aşezaţi-le pe farfurie pe/alături de rucola. Puteţi să scoateţi şira spinării de la peşte, se scoate foarte uşor. Oasele mici sunt foarte moi şi se mănâncă împreună cu carnea.
Poftă buna!

Comentarii

Postări populare