Ciorbiţă uşoară de vară

Această ciorbiţă din legume de vară este foarte uşoară şi e potrivită pentru toate tipurile de constituţie, mai ales Kapha, pentru perioada de detoxifiere prelungită, atunci când suntem bolnavi şi nu dorim să mâncăm nimic consistent.

Ingrediente 3 porţii:
  1. jum. rădăcină de ţelină
  2. 2 morcovi mici
  3. jum. rădăcină de sfeclă
  4. opţ.1 ceapă
  5. 1 ardei gras
  6. 1 mână fasole verde
  7. 2 cartofi mici
  8. 2-3 roşii din conservă sau proaspete
  9. o legătură pătrunjel sau altă verdeaţă (leuştean, frunze tinere de sfeclă, lobodă etc)
  10. 1 lg sare
  11. câteva frunze de dafin, o crenguţă cimbru, 5 boabe de piper, 5 boabe de coriandru
  12. opţ. câteva linguri de quinoa fiartă pentru fiecare porţie (se adaugă la servire)
  • Într-o cratiţă mare puneţi vreo 2 l de apă la fiert. Când apa începe să fiarbă faceţi focul mic şi lăsaţi să fiarbă câteva minute.Legumele se vor adăuga doar după ce apa a fiert câteva minute (în felul acesta se păstrează mai multi nutrienţi).
  • Între timp se curăţă, se taie şi se adaugă în apa care fierbe legumele în următoare ordine: ceapa, morcov, ţelina, sfecla, cartofi, ardei, roşii. Ceapa eu am tăiat mărunt, iar celelalte legume felii sau cubuleţe. Adăugaţi şi condimentele (dafin, cimbru, piper).
  • Când legumele sunt aproape gata, adăugaţi sarea, fasolea verde. Lăsaţi să dea în clocot, verificaţi dacă mai e nevoie de condimente, adăugaţi şi verdeaţa tăiată mărunt şi închideţi focul. 
În total totul durează în jur de 20 de minute. Ceapa, morcovii, telina si cartofii vor fi fierti timp de 15-20 minute, sfecla in jur de 10-15, ardeiul 10, fasolea 5-7, verdeaţa e doar opărită. Curăţând si adaugand legumele pe rand salvati timp si astfel, timpul de pregatire este egal cu timpul de gătire şi, în acelaşi timp, sunt păstraţi mulţi dintre nutrienţi din legume. Legumele sunt fierte, dar nu răsfierte, verdeaţa poate rămâne semicrudă. Ciorbiţa nu este nici sărată, nici picantă, nici acră. Are un gust neutru de legume proaspete.
La servire eu am adăugat în farfurie câteva linguri de quinoa fiartă, dar puteţi să serviţi ciorbiţa simplă (mai ales dc faceţi detoxifiere) sau cu pâine din grâu integral.

Poftă mare!

Comentarii

Postări populare