Legume coapte la cuptor


Ingrediente:
  1. Cortofi
  2. Ţelină
  3. Păstârnac
  4. Dovleac
  5. Usturoi
  6. Condimente: sare, rozmarin, piper şi coriandru proaspăt măcinate
  7. Ulei de măsline sau ghee

  • Legumele sunt la alegere şi în proporţii variabile în funcţie de preferinţă
  • Curăţaţi legumele. Dăcă au o coajă subţire nu e nevoie să le curăţaţi (cartofi noi, morcovi cu coaja subţire şi fără păuncte negre...). Tăiaţi-le mare, cuburi sau în lungime. 
  • Turnaţi puţin ulei, adăugaţi condimentele, usturoiul (întreg) şi amestecaţi. Toate legumele trebuie să fie acoperite cu un strat subţire de ulei si condimente.
  • Puneţi legumele în cuptor într-un vas termorezistent la foc mic. Verficaţi cam în 30-40 minute cartofii, dacă sunt moi puteti scoate vasul din cuptor.
  • Dacă doriţi, puteti fierbe cartofii in prealabil vreo 10 min şi atunci legumele se vor face mai repede sau puteţi pune în cuptor mai întâi cartofii şi rădăcinoasele şi apoi legume moi, ca dovleacul. 
Această reţetă este foarte bună pentru sezonoul rece şi pentru cei cu o constituţie de tip Vata. Legumele şi rădăcinoasele echilibrează Vata prin gustul său dulce, mai ales atunci când sunt gătite cu mult ulei sau ghee. Kapha, folosiţi condimentele şi plantele aromatice din belşug şi foarte puţin ulei, iar pentru Pitta reţeta va fi foarte bună dacă se foloseşte ghee şi condimente neutre (rozmarin, coriandru, fenicul, chimen, turmeric).

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare