Sos portocaliu de dovleac şi porumb cu plante aromatice

Am făcut ieri un sos din ingrediente pe care nu le-am gustat niciodată împreună şi nici nu am vezut în vreo reţetă: dovleac şi porumb. Eram aşa curioasă ce gust va avea. Este un sos dulce cu miros şi culoare care îţi amintesc de vară :) L-am servit cu paste integrale, dar se poate servi şi cu diverse legume, orez, leguminoase etc. Nu recomand nimănui să mănînce paste foarte des, indiferent dacă sunteti la dieta sau nu. Dar dacă vă e poftă de nişte paste sau gătiţi pentru cineva (cum a fost cazul meu), acest sos vegetarian cu siguranţa este o alternativă bună la multe sosuri deloc sănătoase. Este delicios şi se poate poate face amestecat cu ingrediente crude (roşii uscate la soare, porumb, plante aromatice). Iar pastele pînă la urma se pot înlocui cu paste din dovlecel şi sunt sigură că nu va fi mai puţin gustos. Alegeţi paste de calitate, din grîu integral, dur, cu germeni de grîu, fără gluten etc. Dacă folosiţi conservă de roşii, alegeţi bulion care să nu aibă altceva decît roşii (de preferat întregi), fără concentrate, oţet, zahăr, acid citric etc. Dacă aveţi roşii uscate la soare în ulei, faceţi sosul fără roşii şi adăugaţi-le cînd e gata. Porumbul trebuie să fie proaspăt sau congelat, nu din conservă. Dacă îl serviţi cu caşcaval de casă ras va fi şi mai gustos.
Am gătit acest sos pentru 2 prieteni carnivori şi a fost foarte apreciat. Chiar e super combinaţia asta!

Ingrediente sos, 3 porţii:
  1. dovleac- o bucată mare, cam de 10 cm
  2. usturoi- vreo 5 căţei
  3. păstîrnac- o,5-1
  4. ghimbir proaspăt- cîţiva cm de rădăcină
  5. porumb- 400 g
  6. roşii- 150-200 g (proaspete, conservate în suc propriu)
  7. sare grunjoasă neiodată
  8. busuioc şi rozmarin proaspăt- cîte 2 crenguţe de fiecare
  9. piper sau chili şi coriandru proaspăt rîşnite
  10. ulei de măsline extravirgin, ghee sau alt ulei rezistent la tratament termic- 1-2 Lg
  • Căliţi usturoiul mărunţit la foc mic 1 minut. Adăugaţi ghimbirul ras sau tăiat foarte mic şi păstîrnacul tăiat feliuţe subţiri. Căliţi-le împreună cîteva minute amestecînd des.
  • Adăugaţi dovleacul tăiat cubuleţe sau feliuţe, căliţi cîteva minute amestecînd. Acoperiţi cu apă şi lăsaţi să se înăbuşe pînă dovleacul devine moale (10-15 min). Adăugaţi cîte un pic de apă să nu se ardă.
  • Adăugaţi porumb, roşiile tăiate cuburi, sare şi un pic de piper si coriandru. Înăbuşiţi vreo 5 minute, gustaţi. Adăugaţi mai multe condimente şi mai lăsaţi pe foc dacă e nevoie.
    Puteţi să nu gătiţi porumbul şi roşiile deloc, mai ales dacă aveţi roşii uscate la soare.
  • Adăugaţi busuioc şi rozmarin tăiate mediu şi amestecaţi sosul cu paste sau turnaţi peste altă garnitură. Presăraţi caşcaval ras dacă doriţi.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare