Orez brun/arpacaş cu sos picant de linte şi fasole


Reţeta sosului am creat special pentru orez, îmi place foarte mult cum orezul se combină cu sosuri picante. Însă a doua zi am făcut arpacaş pentru sosul rămas şi mi-a plăcut foarte mult. E altfel decît cu orez, dar e foarte, foarte bun. În primele 2 poze e cu arpacaş şi în ultima cu orez brun.

Ingrediente:
  1. orez brun/ arpacaş- 1 cană
  2. fasole- 1 cană
  3. linte roşie- 1 cană
  4. ceapă- 1
  5. bulion, pasta de roşii sau roşii conservate în suc propriu (bulion de roşii cum se face acasă, să se vadă bucăţi de roşii, fără zahăr, sare şi alte nebunii- doar roşii!)- 0,5 cană
  6. sare neiodată de mare sau salină
  7. condimente: curry, 0,5-1 chilli, coriandr, curcuma, ghimbir, alte feluri de piper şi ce condimente vă mai plac
  8. opţ. roşii deshidratate la soare în ulei-1-2 (la fel, să nu conţină decît roşii şi ulei extravirgin, fără zahăr, oţet etc, cititi cu atenFtie la ingrediente)
  • Fasolea de preferat să fie înmuiată peste noapte. După aceea o scurgeţi, o clătiţi şi alegeţi şi o puneţi la fiert într-o cantitate mare de apă. Dacă nu aţi înmuiat fasolea, după ce apa începe să fiarbă, aruncaţi-o şi turnaţi alta. Fierbem pînă sunt moi (1-2 h)
  • Orezul se spală şi se pune la fiert într-o cantitate triplă de apă. Fierbeţi pînă e gata (30 min). Arpacaşul are nevoie de cantitate dublă de apă vreo 20 min.
  • Lintea se spală şi se pune la fiert într-o cantitate dublă de apă. Îndepărtaţi spuma cînd apare.
  • Adăugaţi la linte ceapă tăiată foarte fin, sare condimente, lăsaţi să fiarbă cam 10 min.
  • Adăgaţi pasta de roşii sau roşii tăiate mic şi mai lăsaţi vreo 5-10 min. Trebuie să scada apa şi să capete consistenţa unui sos.
  • Adăugaţi fasolea, amestecaţi bine, gustaţi. Trebuie să fie dulce şi picant. Închideţi focul.
  • Dacă aveţi şi roşii uscate la soare, le puteţi adăuga după ce sosul se răceşte un pic.
  • Aşezaţi sosul peste orez şi presăraţi multă verdeaţă deasupra.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare